Tisztelt Szerkesztőség!

Szénási Sándornak a Sárközy Tamással készített interjúja után idéznek néhány politikusi portrét a Magyarország 1978 és 2012 közötti kormányzásáról szóló könyvből. Ezek közül számomra a legmeglepőbb, egyben megdöbbentő volt az a mondat 1988 elejéről, amelyet Kádártól idéz Sárközy.

2012. március 27., 08:37

Az akkor még főtitkár közli Némethtel és Sárközyvel, hogy ne higgyék, hogy nem tudja, mit csinálnak: kapitalizmust csinálnak.

Sárközy hozzáteszi, hogy Kádár tekintetére ma is emlékszik: az egész élete ment tönkre. Kádárnak ez a mondata bizonyítéka annak, hogy – ha tetszik, ha nem – államférfi volt. Tudta, hogy a Magyarországon megkezdett folyamat megállíthatatlan. Akkor is az, ha erőszakot alkalmazott volna, amihez boldogan akadtak volna partnerek a félreállított pártvezetőkben, mint Biszku, Pullai stb.

Nem tette, mert jobb politikai érzéke volt, mint Husáknak, Ceaucescunak és társaiknak: tudta, hogy a folyamat megállíthatatlan, az útját véres erőszakkal sem lehet ezúttal elzárni.

Magyar Köztársaság
2012. március 18.

Del Medico Imre
Budapest

(A dátum fölé két szót – Magyar Köztársaság – gépeltem: mindaddig, amíg hazám nevéből az államformára utaló szó hiányozni fog, így járok el. Aki ezzel egyetért, kövessen!)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).