Strache-ügy: Szeptember elejére hirdeti meg az előrehozott választásokat az osztrák elnök

2019. május 19., 13:12

Szerző:

Sebastian Kurc kancellár és Alexander Van der Bellen osztrák elnök vasárnap délig egyeztetett arról, hogy kormánykoalíció válsága miatt szeptember elején tarthatnak az országban előrehozott választásokat - írja a Kronen Zeitung.

Beszámoltunk róla, a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkancellárja, Heinrich-Christian Strache egy 2017-es videófelvétel tanúsága szerint magukat Vlagyimir Putyinhoz közelállónak kiadó oroszokkal egyeztetett arról, hogy közbeszerzéseket fognak elnyerni, ha az FPÖ érdekei szerint felvásárolják és átalakítják a legolvasottabb osztrák lapot, a Kronen Zeitungot.

Van der Bellennek lehetősége lett volna a kormány leváltására is, azonban Kurzzal úgy tűnik meg tudott állapodni, hogy Strache lemondása elegendő lehet szeptemberig, de vannak még nyitott kérdések.

„A választások nem kívánság kérdése, hanem szükségszerűség” – mondta a találkozóval kapcsolatban Sebastian Kurz kancellár, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány helyén maradása a stabilitás érdekét szolgálja.

Kérdéses még, hogy ki lesz az új alkancellár, a lemondott Strache maga helyett Norbert Hofert javasolná. Komoly viták várhatók tehát abban, hogy az FPÖ-nek milyen szerepe maradhat a Kurz-kormányban.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.