A gyulafehérvári érsekség elítélte a migránsellenes indulatokat, amely elüldözte a két Srí Lanka-i péket Gyergyóditróról

2020. január 31., 15:07

Szerző:

Elítéli a gyulafehérvári római katolikus érsekség a gyergyóditrói migránsellenes diskurzust, amelynek egyik hangadója a község segédlelkésze – számolt be róla a Marosvásárhelyi Rádió.

A székelyföldi Gyergyóditróban azután szabadultak el az indulatok, hogy a helyi pékségbe felvettek két Srí Lanka-i péket. A falu lakói fellázadtak a „migránsok” ellen. A tiltakozás élére a helyi katolikus segédlelkész, Bíró Károly állt, aki a vasárnapi szentmisén híva fel a hívek figyelmét az „idegenek” által hordozott veszélyre.

A Jakubinyi György nyugalmazott érsek által aláírt állásfoglalás szerint Bíró Károly gyergyóditrói segédlelkész egy olyan konfliktus középpontjába keveredett, ami meghaladja kompetenciáit, és ami nem egyezik az egyház álláspontjával. Figyelmeztetett arra, hogy

„Úr Jézus főparancsa a szeretet, a keresztényt ezen felül az ellenségszeretet is jellemzi; mennyivel inkább kell a keresztényeknek keresztény testvéreiket befogadni, sőt másvallású embertestvéreinket is!”

Jakubinyi György
Fotó: Wikipédia

Az állásfoglalásban arra kérték a gyergyóditrói és minden, hasonló helyzetben levő közösséget, hogy az indulatok helyett az emberiesség, a józan ész, és mindenekelőtt a keresztény szeretet és türelem elveit tartsák szem előtt, a békére törekedjenek. Jakubinyi György hangsúlyozta, hogy az egyház hivatalos képviselői, papjai a közösség szolgálatát értelmezzék úgy, mint amely a felszított indulatok lecsillapítására, és nem szítására vonatkozik, és a párbeszéd útjára vezet, nem a gyűlölködés és megosztás irányába.

A két Srí Lanka-i pékmester nem menekültként érkezett a településre. Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a Maszolnak elmondta, hogy a két pék képzett, megbízható, hivatalosan vállalt munkát és a helyi munkaerő segítségére lehet. A két férfi egyébként már el is költözött a településről.

(A 444 nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.