Ötmillió dollárt ad a Disney a Notre-Dame újjáépítésére

2019. április 18. 14:30 - szerző: 168 Óra

A Disney szerdán jelentette be, hogy beáll az adományozók hosszú sorába, akiknek/amelyeknek segítségével elkezdődhet a Notre-Dame újjáépítése. A filmipari óriás ötmillió dollárt (átszámítva 1,4 milliárd forintot) ad a rekonstrukcióra.

– A Notre-Dame a remény és a szépség világítótornya, amely évszázadokig testesítette meg Párizs szívét és Franciaország lelkét ihletadó és elismert művészete és építészete révén, amelynek örökös helye van az emberiség történetében – fogalmazott Bob Iger, a Disney főnöke Twitter-üzenetében.

A Disney stúdióban 1996-ban készült el A notre-dame-i toronyőr című animációs film Victor Hugo regénye nyomán.

Az Emmanuel Macron francia elnök által elindított adománygyűjtő akció jelenleg 845 millió eurónál tart, az Orbán-kormány – például Székesfehérvárral és szegeddel ellentétben – eddig nem óhajtotta kivenni a részét az újjáépítés terheiből. 

Nagy meglepetésre tegnap este Közben tegnap este megkerült a huszártorony tetején lévő, a tűzben megolvadtnak hitt ereklyetartó rézkakas. A műkincs egészen jó állapotban van, annyi baj érte, hogy lezuhant az összeomló huszártorony tetejéről, szerencsére még azelőtt, hogy megolvadt volna.