Az Orbán-kormány még mindig nem döntött a Notre-Dame újjáépítésére adott támogatásról, inkább várja, hogy a franciák jelentkezzenek

2019. április 18., 11:43

Szerző:

Az Orbán-kormány még nem döntött a hétfői tűzben hatalmas pusztítást elszenvedő Notre-Dame újjápítésére felajánlott támogatásról – derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfóján. A tárcavezető szerint az Orbán-kormány várja a franciák jelzését, hogy Magyarország miben tudna segíteni, és ha kapnak ilyet, a következő kormányülésen döntenek a mikéntjéről.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Gulyás Gergely nem adott magyarázatot arra, hogy az Orbán-kormány miért vár, miközben a hétfői tűz után Szeged és Székesfehérvár kérés nélkül is felajánlott tízezer eurót a Notre-Dame újjáépítésére, Páva Zsolt pécsi polgármester pedig restaurátorok szakértelmére hívta fel a franciák figyelmét. Az Emmanuel Macron francia elnök már két napja elindított adománygyűjtő akció jelenleg 845 millió eurónál tart, amelyből a világ negyedik leggazdagabb embere, a Louis Vuitton tulajdonosa, Bernard Arnault a maga részéről 300 millió eurót ajánlott fel. Emmanuel Macron és Edouard Philippe miniszterelnök kormánya a jövő héten áll elő azokkal a törvényjavaslatokkal, amelyek jogi hátteret biztosítanak az adománygyűjtő akciónak. Az egyik rendelkezés szerint adókedvezményben részesül minden francia, aki ezer eurónál kevesebbel járul hozzá a gótikus párizsi székesegyház újjáépítéséhez.

A Kormányinfón Gulyás Gergelyt megkérdezték arról is, elrendelt-e műemléki állapotfelmérést Orbán Viktor a hétfői tűz után. Erre a tárcavezető nemmel felelt, hozzátéve, hogy államtitkári feladatról van szó, és az életösztön azt diktálja, hogy az illetékes tisztségviselők meggyőződjenek, a kiemelt műemlékek biztosításával és tűzvédelmével minden rendben van.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.