Osztrák kancellár: Büntetőjogi következménye lehet Strache alkancellár ibizai üzletelésének

2019. május 20., 12:02

Szerző:

Heinz-Christian Strache Ibizán tett kijelentései ártottak Ausztriának és akár büntetőjogi következményekhez is vezethetnek - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a volt alkancellárról a Földközi-tengeri szigeten titokban készített videófelvételről a Bildnek adott interjúban.

A kancellár szerint a videófelvétel "a hatalommal való visszaélésről", valamint "nyílt korrupciós ajánlatokról" és "a szabad sajtó elleni támadásokról" szól.

Felvetették Kurznak az interjúban, hogy az Egyesült Államokban ezért akár 25 év börtönbüntetés is járhat, erre úgy reagált, hogy Ausztriában is lehet "büntetőjogilag releváns" mindaz, ami a felvételen elhangzott. Ezt majd az ügyben indított vizsgálatok során kell megállapítani. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hozzátette, hogy maga a felvétel is "kétes módszerek" alkalmazásával készült, de

"a nagy botrány a tartalom, az ötletelés a hatalommal való visszaélésről".

Az interjúról beszámoló MTI arra már nem tér ki, hogy pontosan mit is szeretett volna elérni Strache, ez az elmúlt napok tapasztalata szerint a kormánypárti valóságértelmezés része lehet a korrupciós botránynak.

A rejtett kamerákkal készített videófelvételen Heinz-Christian Strache állami megbízások elnyerését ígérte magát orosz milliárdosnak valló nőnek, ha az megszerzi számára a legolvasottabb osztrák lapot, és úgy alakítják át a médiaviszonyokat, ahogy Orbán Viktor tette Magyarországon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.