Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Moszkva nekiment az olasz lapnak, amely az írta, hogy az oroszok 80 százalékban használhatatlan segélyszállítmányt küldtek

2020. április 4. 18:00 - szerző: 168 Óra

„Aki másnak vermet ás, maga esik bele" – ezt üzente az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov Jacopo Iacoboninak, a La Stampa újságírójának, aki a Coda Story nevű oknyomozóportállal együttműködve azt állította, hogy a Rómába érkező orosz koronavírus-segélyszállítmány valódi célja a hírszerzés, illetve az orosz propaganda terjesztése volt – írja a hvg.hu.

Az olasz lap azt is állította, hogy a római reptérre érkező, majd onnan Bergamóba küldött szállítmány négyötöde használhatatlannak bizonyult. 

A La Stampa és a Coda Story szerint főként fertőtlenítő eszközök, illetve a kórokozó-mentesítést elvégző olyan orosz szakemberek voltak, akik közül vélhetően

többen az orosz katonai hírszerzés, a GRU kötelékébe tartoznak és s az a valódi céljuk, hogy titkos információkat szerezzenek és ügynökhálózatot hozzanak létre a térségben.

Az orosz konvoj útja Bergamóba
Fotó: Twitter/Olga Tokarjuk

A védelmi minisztérium mellett az orosz külügy is nekiesett a La Stampának és Oroszország-fóbiával, a hazugságok szándékos terjesztésével vádolta a lapot.

A konfliktus annyira súlyos, hogy az ügyben megszólalt Giuseppe Conte olasz kormányfő is. Közölte: hálásak az orosz segítségért, de nem lehet nem bírálni a védelmi minisztérium szóvivőjének egyes kijelentéseit. Emellett 

A szólásszabadság és a bírálathoz való jog országuk alapelvei közé tartozik.