Orbán Viktor hasznos idiótának nevezte azokat, akik őt és a Fideszt bírálják az Európai Néppártban

2019. március 2., 20:28

Szerző:

Interjút adott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Welt am Sonntagnak, amelyben a baloldal hasznos idiótáinak nevezte azokat azokat a politikusait akik bírálják a Fideszt és a kizárását követelik az Európai Néppártból aa  múlt héten elindított magyarországi plakátkampányt miatt.

A magyar miniszterelnök azzal kezdte a beszélgetést, hogy elutasította a gondolatot a Fidesz kizárásáról. Ez az ötlet szerinte valójában a baloldal támadása, hogy gyengítse a konzervatív pártcsaládot. – Ha mi nem leszünk, az olaszokat és az osztrákokat fogják támadni. Ezt szalámitaktikának hívják – magyarázta. Ezután naivitással vádolta meg azokat a kritikusait, akik az Európai Néppártban bírálják. Bár a magyarországi plakátkampányt elítélte Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber EP-frakcióvezető és csúcsjelölt, és Annegret Kramp-Karrenbauer, Angela Merkel német kancellár pártjának, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Uniónak az elnöke is, Orbán Viktor azt mondta:

– Nem mindenki érti ezt, de a politikai irodalomban Lenin őket nevezte hasznos idiótának. Azt hiszik, hogy egy szellemi küzdelmet vezetnek, valójában azonban mások, az ellenfeleink  politikai érdekeit szolgálják.

A Welt am Sonntag a biztonság kedvéért megkérdezte Orbán Viktortól, hogy a kereszténydemokratákra  gondolt-e, amire a magyar miniszterelnök azt válaszolta, igen, ha azokról van szó, akik meg akarják osztani az Európai Néppártot. (Bár a „hasznos idióta” kifejezést Leninek tulajdonítják, nincs bizonyíték arra, hogy ő mondta vagy valaha leírta volna – a szerk.) 

Orbán Viktor és Manfred Weber az EPP 2018. szeptember 11-i frakcióülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az interjúban Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a plakátkampány március 15-én véget ér, Jean-claude Juncker európai bizottsági elnököt pedig „nyugdíjazzák”, de a választási kampány következő fázisában, a pártja kampányában a helyét átveszi Frans Timmermanns, az Európai Bizottság alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) a csúcsjelöltje. Arra csak félve hívjuk fel a figyelmet, hogy a fenti kijelentésével Szijjártó Péter után Orbán Viktor is elismerte, hogy a Fidesz közpénzből kampányol.

Az Európai Néppártban már az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt is sokan bírálták a Fideszt – a Sargentini-jelentést rengeteg néppárti EP-képviselő is elfogadta 2018. szeptember 12-én – a plakátkampány pedig annyira kivágta a biztosítékot, hogy a pártcsaládon belül alig több mint egy hét alatt összeállt a szükséges támogatás ahhoz, hogy elindítsák a Fidesz kizárásához vezető folyamatot. Manfred Weber még bocsánatkérést is követelt miatta Orbán Viktortól, erre azonban a magyar miniszterelnöki interjú fényében aligha számíthat.

Frans Timmermansszal nemrég interjút készítettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el. Arról beszélt, hogy Orbán Viktor hatását nem kell túlbecsülni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.