Orbán Viktor az illegális migrációról tárgyalt Aun Szan Szu Kjivel, akitől népirtás miatt elvennék a Nobel-békedíját

2019. június 5., 12:07

Szerző:

Az illegális migrációról és a kétoldalú gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aun Szan Szu Kji mianmari kormányfővel, akit szerdán Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadott - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen elhangzott, Mianmar és Magyarország, valamint tágabb környezetük, Délkelet-Ázsia valamint Európa számára jelenleg az illegális migráció jelenti az egyik legnagyobb kihívást, és mindkét térségben felmerült az egyre növekvő muszlim népességgel való együttélés kérdése.

A mianmari államtanácsossal tárgyalt Orbán Viktor Aung Szan Szú Kji és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország támogatja az EU és Mianmar kereskedelmi együttműködését;

egyben elutasítja a demokráciaexportot, valamint brüsszeli és más nyugati bürokraták megközelítését, hogy össze nem tartozó kérdéseket próbálnak keverni, így például a gazdasági együttműködés ügyét belpolitikai témákkal.

A tárgyaláson elhangzott, nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a két ország oktatási és kulturális kapcsolataira, de a gazdaság területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek, ezért a két ország külkereskedelmi ügyekért felelős miniszterei fokozzák együttműködésüket. 

Orbán Viktor kifejtette, a magyarok tisztelik Aun Szan Szu Kjit mindazért, amit országa szabadságáért és demokratikus átalakításáért tett. Az nem világos – fűzhetjük hozzá az MTI híréhez –, hogy a magyar miniszterelnök a Mianmarban élő muszlim rohingja kisebbség népirtással felérő elűzésére gondolt-e, ami miatt két éve hallatszanak olyan hangok, amelyek szerint Aun Szan Szu Kjit meg kellene fosztani a Nobel-békedíjától is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.