Orbán Viktor a héten már másodszor küldött levelet Putyinnak

Orbán Viktor gratulált az orosz elnöknek a választási győzelméhez, majd egy másik levélben részvétét fejezte ki a péntek esti terrortámadás miatt. 

2024. március 23., 16:31

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hallban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa – írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt. „Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért" – zárta levelét a miniszterelnök.

Orbán Viktor gratulált az újraválasztáshoz

Csütörtökön a hivatalos eredmény kihirdetését követően Orbán Viktor levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából. A magyar kormányfő az első uniós vezető, aki gratulált az orosz elnöknek az újraválasztásához.

Putyin megtorlást ígért a terroristáknak

A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.

„Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás" – mondta Putyin. Úgy fogalmazott, a terroristákra megtorlás és feledés vár.

Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint „ablakot" készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Tizenegy embert vettek őrizetbe.

Putyin vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett

Részvétét fejezte ki minden orosznak a „véres, barbár, terrorista cselekmény" kapcsán, köztük mindazoknak, akik hozzátartozóikat és barátaikat veszítették el. Elmondta, hogy többtucatnyi áldozat, köztük gyerekek életéért küzdenek az orvosok, akiknek a mentőkkel és mindazokkal együtt köszönetet mondott, akik részt vettek a mentésben. Segítséget ígért a terrortámadás minden sebesültjének.

Közölte, hogy Oroszország minden régiójában különleges intézkedéseket vezettek be, megakadályozandó, hogy a mészárlás mögött álló személyek újabb bűncselekményt kövessenek el.

Putyin szerint a Crocus City Hall elleni támadás nem csupán egy jól megtervezett terrortámadás volt, hanem békés, védtelen orosz emberek elleni „előkészített és szervezett tömeggyilkosság", ahhoz fogható, amit a nácik követtek el a maguk idején.

Az elnök nemzeti összefogásra és egységre szólított fel, és kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre „minden olyan állammal, amely őszintén osztozik fájdalmában, a közös ellenség elleni harcban".

Moszka Ukrajnát gyanúsítja a merénylet elkövetésével

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a helyszíni romeltakarítás során újabb holttesteket találtak, így a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 133-ra emelkedett. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint az összes őrizetbe vett gyanúsított külföldi állampolgár.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke szombati Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az ukrán nyom egyre világosabbá és nyilvánvalóbbá válik a terrortámadás kivizsgálása során. A politikus szerint Moszkvának minden oka megvan azt feltételezni, hogy a terroristákat a „kijevi junta bérelte fel".

Vlagyimir Vasziljev, az Egységes Oroszország kormánypárt frakcióvezetője kilátásba helyezte a Rosszija 24 hírcsatornának, hogy a halálbüntetés témáját a párt mélyen át fogja gondolni, és olyan döntést fog hozni, amely megfelel a társadalom elvárásainak.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója a 2023. október 17-i pekingi Harmadik Övezet és Út Fórum idején. Fotó: Grigory SYSOYEV / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.