Az elmúlt 10 év legsúlyosabb terrortámadása történt Moszkvában

Lövöldözés és robbantás történt a Moszkva közelében lévő Crocus City Hall koncerthelyszínen. Az első híradások 40 halottról és 100 sebesültről szólnak. ikkünk folyamatosan frissül!

2024. március 22., 20:38

Szerző:

Lövöldözés és robbantás történt egy Moszkva közelében fekvő, Crocus City Hall nevű koncerthelyszínen – jelentették pénteken orosz hírügynökségek a mentőszolgálatra hivatkozva. A népszerű koncerthelyszín az orosz főváros külterületén fekszik. A RIA szerint legalább három terepszínű ruhába öltözött ember nyitott tüzet, miután többen megsebesültek.– számol be róla a 24.hu. Az orosz külügyi szóvivő és az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket.

A bűnügyi tudósításokra szakosodott 112 című orosz hírügynökség 40 halottra és több mint 100 sebesültre becsülte az áldozatok számát, de idáig az orosz hatóságok erről nem adtak tájékoztatást.

A TASZSZ a lövöldözés mellett arról számolt be, hogy robbanás is történt az épületben, miután tűz ütött ki. A közösségi médiában közzétett felvételeken látszik, hogy hatalmas fekete füstfelhők emelkednek az épület fölé.

Egy felkavaró, New York Times által hitelesített felvételen azt is látni, amint három egyenruhás, puskát viselő férfi közvetlen közelről civilekre lő a koncertterem előcsarnokában. A koncertteremben készült videókon látni, hogy a veterán orosz rockzenekar, a Picnic közelgő fellépésére váró közönség sikolyokat és lövéseket hall a helyiségen kívülről.

Orosz sajtóhírek szerint rohamrendőröket és legalább 50 mentőautót küldtek a helyszínre, a tűzoltók helikopterekről oltják a tüzet, miközben az épületben tartózkodókat evakuálják. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester „hatalmas tragédiának” nevezte a támadást. A városi hatóságok bejelentették, hogy a hétvégére minden kulturális, sport- és egyéb rendezvényt töröltek.

A mentőszolgálat munkatársai közölték: a támadók feltehetően koncert közben, automata fegyverekkel nyitottak tüzet az épület bejáratánál, majd ezután tűz ütött ki az épületben.

A hatóságok szerint legfeljebb öt ember vett részt a támadásban.

Az elkövetők kiléte ismeretlen. Az első hírekben nincs szó arról, hogy a támadás összefüggésben állna az orosz-ukrán háborúval. A Fehér Ház közlése szerint Ukrajnának nincs köze az incidenshez.

A New York Times azt írja, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség március 7-én kiadott egy közleményt arról, hogy szélsőségesek csaphatnak le tömegrendezvényekre. Akkor azt javasolták az amerikai állampolgároknak, hogy a következő 48 órában jobb elkerülni a nyilvános rendezvényeket, de azóta nem adtak hírt hasonló fenyegetésről.

Kézigránát okozhatta a robbanást

A szemtanúk szerint a támadók gépfegyverekkel nyitottak tüzet a Piknik együttes koncertje előtt a koncertteremben. „Épp indultam fel a lépcsőn, amikor hallottam a gépfegyvereket, ezután zúdult ki a tömeg a teremből” – mondta egy szemtanú már az épület előtt, miután a helyszínen megjelentek a rendőrök és a tűzoltók.

„Valaki kitörte az ablakokat a parkoló felé, sokan azon menekültek ki, de nem volt vad lökdösődés” – mondta egy férfi.

A gyanú szerint a tűz a fegyveresek által eldobott kézigránát robbanása után keletkezett. Pontos adatok nélkül, de a Kommerszant az RT-re hivatkozva halálos áldozatról is beszámolt.

„A sminkszobában voltunk, amikor az egész kezdődött” – mondta a Piknik együttes vezetője a Kommerszantnak. Dmitrij Csernisevszkij megerősítette, hogy az épület tetejének nagy része ég, de a támadás részleteiről csak másodkézből értesült, az elkövetőket nem látta.

Az orosz külügyi szóvivő terrortámadásnak minősítette a történteket

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a történteket terrotámadásnak minősítette. Mint fogalmazott, a támadást az egész nemzetközi közösségnek el kell ítélnie.

„Az orosz külügyminisztérium folyamatosan kapja a világ különböző országaiból érkező egyszerű állampolgárok hívásait, akik részvétüket fejezik ki a Crocus City Hallban történt szörnyű tragédiával kapcsolatban, és határozottan elítélik ezt a véres terrortámadást, amely az egész emberiség szeme láttára történik”

– fogalmazott Marija Zaharova.

„A moszkvai támadások szörnyűek, és nehéz őket nyugodtan szemlélni” – kommentálta az eseményeket a Fehér Ház a Sky News tudósítása szerint.

2011 óta nem volt hasonló támadás Moszkvában

Legutóbb tizenkét éve, 2011. január 24-én történt terrortámadás Moszkvában. Akkor a város repülőterén hajtottak végre robbantásos merényletet, amelyben 35 ember vesztette életét.

A rendőrség akkor azt gyanította, hogy a domogyedovói robbantás mögött egy sztavropoli régióból származó férfinak lehetett köze, aki tagja volt a Nogaj Dzsama'át nevű, 2010 októberében felszámolt észak-kaukázusi iszlám fegyveres csoportnak.

Az Észak-Kaukázusból származó csoportok 2011-et megelőzően is hajtottak végre több hasonló támadást Oroszországban, köztük egy 2010-es kettős metrómerénylet is hozzájuk kötődik, a terrorakció negyven halálos áldozatot követelt.

 

(Kiemelt képünk: Egy videó képernyőjén látható, ahogy a füst felszáll a tűzből, miközben mentőautók és személyzet érkezik a Moszkva melletti Crocus City Hall koncert helyszínére, miután lövöldözésről érkezett jelentés 2024. március 22-én. Fegyveresek 40 embert megöltek és több mint 100 embert megsebesítettek egy Moszkva melletti koncertteremben történt lövöldözésben - közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Fotó: Ali Cura / Anadolu via AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.