Orbán partnere lekapcsolta az internetet

Leállt az internetszolgáltatás péntek hajnalban Kairóban és egész Egyiptomban akadozik a világháló működése - közölte felhasználók és helyi szállodák beszámolóira hivatkozva az AFP. A francia hírügynökség értesülései szerint a mobiltelefonos üzenetküldési szolgáltatásokban is fennakadások vannak az országban, ahol a nap folyamán tömegtüntetést tartanak Hoszni Mubarak elnök és a kormány ellen. A kairói belügyminisztérium csütörtök éjjel közleményben tudatta, hogy "határozott lépéseket" tesz a péntek déli ima utánra tervezett tüntetés ellen.

2011. január 29., 04:51

Egyiptomban kedden kezdődtek a megmozdulások, amikor több tízezer ember vonult az utcára, hogy évtizedek óta nem látott méretű tüntetéseken tiltakozzon a kormányzat ellen. A megmozdulások szerdán és csütörtökön is folytatódtak, míg a legnagyobb felvonulást péntekre szervezték az ellenzéki csoportok. Az elmúlt napok tüntetésein kialakult összecsapásokban hivatalos közlések szerint öt tiltakozó és két rendőr vesztette életét és mintegy ezer aktivistát vettek őrizetbe a hatóságok. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet viszont azt közölte, hogy nyolc tüntető vesztette életét az egyiptomi nagyvárosokban, ahol a rendőrség - a jogvédők szerint - indokolatlanul alkalmazott erőszakot a békés felvonulókkal szemben.

A péntekre tervezett demonstráción az ország legnagyobb ellenzéki mozgalma, a Muszlim Testvériség is jelezte részvételét, de csütörtök este hazautazott Kairóba Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt főigazgatója, Mubarak elnök egyik legfőbb támadója is. "A mostani egy kritikus időszak Egyiptom életében. Azért jöttem, hogy együtt legyek az egyiptomiakkal" - mondta a Bécsből hazatérő Nobel-békedíjas politikus, aki korábban azt is kijelentette, hogy "hajlandó az átmenet élére állni" hazájában.

A Mubarak elnök elleni tüntetések azután kezdődtek Egyiptomban, hogy a szintén észak-afrikai Tunéziában heteken át tartó, zavargásokba torkolló megmozdulások után távozott az országot vaskézzel irányító Ben Ali elnök, és átmeneti kormány alakult.

Orbán egy nappal a felkelés előtt távozott

Pont a zavargások kitörése előtt fejezte be tárgyalásait Egyiptomban Orbán Viktor: a magyar kormányfő találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, gyárakba látogatott el, valamint Puskás- és Hidegkuti-emléktáblát avatott. A miniszterelnök kedd reggel utazott el Kairóból Brüsszelbe.

Orbán Viktor egyiptomi látogatása alatt találkozott az ország állam- és kormányfőjével. A Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott tárgyaláson szó volt többek közt a magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről. A magyar kormányfő a megbeszélés után magyar újságírók előtt - utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára - azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor "idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk". Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon - folytatta -, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van - számolt be az MTI.