Új fordulatot vett az olasz kormányválság, lemondott Giuseppe Conte kormányfő

2019. augusztus 20., 17:25

Szerző:

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedd délután bejelentette, hogy este benyújtja lemondását az olasz államfőnek. Ez egyúttal a tavaly június elsején létrejött az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga párt kormányának végét is jelenti.

A miniszterelnök ma délután háromkor mondott beszédet a római parlament felsőházában. A kormányfő ezzel a Liga augusztus 9-i indítványára válaszolt, amellyel az eddigi kormánypárt bizalmatlansági szavazást kezdeményezett.

Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

BBC szerint a beszédében felelőtlennek nevezte Salvinit, a kormányfő szerint ugyanis Salvini személyes és pártérdekből politikai válságot idézett elő Olaszországban. Azt is megjegyezte, hogy nem tudott tovább együttműködni a koalíciós partner M5S-el. Az M5S-Liga koalíció 14 hónapja kormányozta az országot, amelyet Conte vezetett függetlenként.

Olasz kormányválság
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini-vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

Conte szerint a Liga beszennyezte az M5S közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját. Ugyan Salvini a koalíciós kormány létrejöttekor megesküdött arra, hogy öt évig kitartanak, nemrég mégis bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg a kormányt.

Jelenleg még több forgatókönyv lehetséges a folytatásra. Sergio Mattarella államfő holnaptól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál, és felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. A második esetben az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg.

Salvini már korábban közölte, hogy szerinte új választást kell tartani.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.