Megbukott a román oktatási miniszter is, miután azt mondta, hogy a brutálisan meggyilkolt lánynak nem kellett volna stoppolnia

2019. augusztus 2., 15:04

Szerző:

Leváltotta oktatási miniszteri tisztségéből Ecaterina Andronescut a múlt héten eltűnt 15 éves lány, Alexandra Măceşeanu ügye miatt - jelentette be pénteken Viorica Dancila. A miniszterelnök szerint Andronescunak „mélységesen hibás” nyilatkozata miatt kell távoznia funkciójából - adta hírül az Agerpres román hírügynökség. 

„Ezek olyan állítások, amelyek azt bizonyítják, hogy Ecaterina Andronescu nem értette meg a caracali ügyet, és általában azt, hogy miként kell megvédenünk gyermekeinket az elrablással, az agresszióval, az erőszakos cselekedetekkel és az emberkereskedelemmel szemben. Ez egy felelőtlen magatartás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és amelyet nem szeretném, hogy az általam vezetett kormánnyal társítsanak”

- írta Facebook-bejegyzésében Viorica Dancila.

Tizenöt éves lány meggyilkolása Romániában A caracali ház udvara

A miniszterelnök figyelmeztette a kormány tagjait, hogy minden kisiklás hasonló szankcióval jár.

A kormányfő azt javasolja, hogy ügyvivő jelleggel Valer-Daniel Breaz művelődési miniszter vegye át az oktatási tárcát.

Andronescu csütörtök este a Caracalba stoppoló és utólag elrabolt 15 éves Alexandrával kapcsolatban kijelentette, hogy

„ő otthon azt tanulta”, hogy „semmilyen idegen autóba ne szálljon be”.

„Például Alexandrának, akinek volt bérlete - ezt megérdeklődtem a megyei tanfelügyelőségen - miért kellett autóstoppal mennie? Azt gondolom, hogy a tanév elején minden iskolába be kell vezetnünk egy gyermekvédelmi rendszert, és meg kell tanítanunk a gyerekeket, hogy megvédjék magukat, mert én otthon is tanultam... Úgy gondolom, hogy mindezeket a dolgokat az iskolában is ismételni kell” - mondta az Antena 3 televízió honlapja szerint Andreescu.

Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett Măceşeanu ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét. Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn pedig lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.

A román média szerint nem kizárt, hogy úgy ahogy van, az egész Dancila-kormány belebukik a botrányba, miként 2015-ben az akkor tisztségben lévő Ponta-kabinet is egy szórakozóhelyen bekövetkezett, több mint 60 emberéletet követelő tűzvész miatt kialakult közfelháborodásra hivatkozva mondott le.

Bár a gyanúsított – egy 66 éves autószerelő, Gheorghe Dincă – ezt és egy másik gyilkosságot is bevallott, a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség szerdai közlése szerint az sem kizárt, hogy mindkét lány életben van.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.