Obama: Őrült IS-vezetők akár nukleáris fegyvert is bevetnének

A pénteki atomcsúcson az amerikai elnök kijelentette: akár egy alm a méretű plutóniumdarabbal ártatlan emerek százezreit ölhetné meg és sebesíthetné meg egy „őrült”. S jelenleg a legnagyobb veszélyt jelenti a világon, hogy egy terrprista csoport kezébe kerülhet egy ilyen fegyver.

2016. április 2., 07:30

„Szeretném ha tovább csökkenténk a nukleáris arzenálunkat” – fogalmazott Obama, hozzátéve,hogy már meg is kereste Putyint a kéréssel, hogy újabb egyezményt készítsenek elő erről. Ugyanakkor Oroszország a pénteki atomcsúcsot bojkottálta.

Az amerikai elnök hangsúlyozta : szükséges a hasadóanyagokkal kapcsolatos további biztonsági követelmények bevezetése és a legveszélyesebb anyagok (uránium és plutónium) polgári célokra történő használatának korlátozása.

Az IS által jelentett veszély kapcsán Obama emlékeztetett a videofelvételre, ami bizonyítja, hogy a terrorista csoport megfigyelte Belgium vezető atomtudósát.

„Ha atombomba vagy nukleáris anyag kerül a kezükbe, szinte biztos, hogy használnák is.”- mondta Obama, aki arról is beszélt, hogy hozzávetőleg 2000 tonnna nukleáris anyagot tárolnaka világ különböző hadi és civil létesítményeiben, meylek közül nem mindegyik épülette őrzik megfelelően.„Egy kevés, akár almányi mennyiségű plutónium is százezrek halálát , sérülését okozná.” – tette hozzá.

(Forrás: AFP hírügynökség)