Nem érdekli a bocsánatkérés az egyik belga pártot, amelyet Orbán Viktor hasznos idiótának nevezett

2019. március 14., 14:06

Szerző:

„Megkaptuk Orbán úr levelét álláspontjának kifejtésével, de semmit nem változott a véleményünk és az álláspontunk” - ezt az a belgiumi vallon Humanista Demokratikus Közép (cdH) írta a hvg.hu érdeklődésére, amelyet Orbán Viktor hasznos idiótának nevezett. A magyar miniszterelnök egy bocsánatkérő levelet küldött az EPP mind a 13 tagpártjának, amely kezdeményezte a Fidesz kizárását a koönzervatív pártcsaládból. Ebben megmagyarázta, honnan származik a hasznos idióta kifejezés, amellyel ő egy interjúban a Fidesz kritikusait aposztrofálta, és kérte a pártokat, vonják vissza a kizárási szándékukat.

A párt korábban kifejtette a hvg.hu-nak, miért akarják a Fidesz az Európai Néppárton kívül látni: „Nem hasznos idióták vagyunk, hanem sziklaszilárd támogatói az Európa-projektnek. Azok az értékek és célok, amiket kínálunk, az Európai Unió és polgárok jövője szempontjából sokkal értékesebbek és fontosabbak, mintsem hogy hagyjuk, hogy a mi sorainkból bomlasszák őket a nacionalista alapú populizmussal és az európai integrációval szembeni nyílt ellenségeskedéssel. Az EP-választás meghatározó lesz az európai jövő szempontjából. Nincs más választásunk, mint az EU megerősítésébe fektetni az energiáinkat. Egy erősebb, egységesebb Európáért szólalunk fel, amely több szabadságot, és nagyobb haladást tud elérni azon elvekkel szemben amelyek szerint Európa az összes betegségünk, problémánk oka – hogy még jobban megalapozzuk, épp ellenkezőleg, Európa a jövőnk. Mindannyiunké.”

A bocsánatkérés Manfred Weber néppárti csúcsjelölt feltétele volt a Fidesz  kizárás elkerülésére a CEU-ügy rendezése és az EU-ellenes kampány beszüntetése mellett.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.