Nagyon csinos – de nem csak ezért bámulták az új elnökfeleséget

Christian Wulff, az új német köztársasági elnök felesége férjének beiktatásáig a Rossmann-drogériák reklámlapját szerkesztette. Most legfeljebb jótékonysággal foglalkozhat – bár egyik elődje szerint „hivatalosan az elnök-feleség nem is létezik…”

2010. augusztus 8., 14:16

Az utóbbi mondat Eva Köhlertől, az előző államfő feleségétől származik, akit közismerten rendkívül erős szálak fűznek férjéhez. Eva Köhler korábban pedagógusként dolgozott, de hivatásának gyakorlásával már korábban felhagyott, amikor férje Washingtonban az IMF egyik vezetője lett. Hasonlóan államelnök-férje támogatása volt a fő feladata a legjobb európai egyetemeken képzett Christina Raunak, akinek férjét Köhler váltott a Bellevue-palotában. Rau asszony egyébként egy korábbi államfő, Gustav Heinemann unokája és még gyermekként, a szülői házban ismerte meg későbbi, nála 25 évvel idősebb férjét.


Idősebb elődeikhez képest az ifjabb Wulff-házaspár sok kortársukhoz hasonló családi életre tekint vissza. Az elnök korábban elvált, lányuk nevelésében osztoznak első, vele csaknem egykorú jogász feleségével. Bettina asszony 15 évvel fiatalabb férjénél. Korábban nem volt házas, gyerekét egyedül nevelte. Az újságírónő korábban a Continental autó-abroncs cég sajtósa volt, azután a Rossmann-drogériák reklámújságját szerkesztette. Sportos fiatal nő, aki férje, Alsó-Szászország kereszténydemokrata kormányfője oldalán különös feltűnést keltett, amikor kiderült: jobb karján terjedelmes tetoválás látható…

Tehát az első tetovált elnök-feleség – háborogtak idősebb konzervatívok. Az ifjabbak csak a vállukat vonogatták. A tájékozottabbak arra emlékeztettek, hogy David Cameron, az ugyancsak konzervatív brit kormányfő nejének viszont a bokája van tetoválva. És hogy már Erzsébet-Sissy, híres császárnőnk-királynőnk vállán is volt tetovált horgony látható…

Marad a kocogás és a mosoly

Akármiként is, Bettina Wulffnak legfeljebb a sport, a kocogás maradhat korábbi, megszokott életéből. Reklám-újságírói munkájával természetesen fel kellett hagynia. Az elnök feleségnek elsősorban reprezentálnia kell: megjelennie bizonyos hivatalos alkalmakkal férje oldalán, elkísérni egyes külföldi útjaira. Azon kívül, hogy mindig kifogástalanul viselkedik, visszafogott eleganciával öltözködik, legfeljebb mosolyognia szabad Németország képviseletében – jegyezte meg egyszer Eva Köhler. Az elnök-feleség természetesen nem tehet politikai megjegyzéseket. Máig emlékezetes a botrány, amikor egy szintén vezető államférfi, Gerhard Schröder kancellár felesége (egyébként a negyedik hitveseinek sorában) a 2005-ös választási kampányban kijelentette: a vetélytárs, Angela Merkel nem lehet hiteles a családpolitikában – hiszen nincs gyereke.

Az új elnök-feleség és férje szemmel láthatóan még friss szerelemben élnek. Hogyan hat majd erre a hivatal fegyelmezett rendje, a rengeteg, nem mindig vonzó hivatali kötelesség, más kérdés. Bettina Wulff egyébként ugyanazokban a jótékonysági intézményekben tevékenykedik majd, mint elődei. Volt kollégái egyébként továbbra is megküldik neki a Rossmann reklám-újságját – emlékeztetőül korábbi, sokkal kevésbé elegáns, de alkalmasint vidámabb életére.

További írásokat olvashat Németországról a

www.ger-mania.huhonlapon.