Mumbaiban tüntetnek a kaszton kívüliek, több mint 30 rendőr megsérült, 300 embert letartóztattak

2018. január 5., 18:57

Szerző:

Hatalmas tüntetések kezdődtek Mumbai-ban, illetve a Mahárástra állam nagyobb városaiban január 2-án, miután az év első napján az alsó és a felső kasztok csoportjai egymásnak estek. A január 1-jei összecsapásban egy ember meghalt, és legalább öt ember megsérült. Kedden aztán az alsó kaszthoz, a dalitokhoz tartozó  tüntetők eltorlaszolták a vasútvonalakat, a főutakat, és buszokat gyújtottak fel. Jelenleg több városban is szünetel a tömegközlekedés, Az erőszak hétfőn robbant ki, ekkor halt meg egy 28 éves rendőr, akit egy kővel fejbe dobtak. 

A konfliktus hátterében az alsóbb és a felsőbb kasztok időnként konfliktusba torkolló ellentéte, és egy 200 éve kitört háború áll, amelyet a Kelet-indiai Társaság és a helyi peshwa uralkodó kezdett el vívni 1818. január 1-jén – emlékeztet az Asia Times. Az indiai kasztrendszerben az alsóbb kasztok nyilvánvalóan elnyomva érzik magukat, az alapvető emberi jogaikat is korlátozzák. Ez az ellentét tükröződött a 200 évvel ezelőtt vívott csatában is, amelyben az alsó kasztok tagjai a britek oldalán harcoltak a mindössze 834 katonából álló seregben, miközben a peshwa uralkodó 25 ezer fős serege a legfelső kaszt képviselőiből, a brahminokból állt. A hatalmas létszámbeli hátrány ellenére a britek – köztük az alsó kaszthoz tartozó maharok 500 katonájával – győzelmet arattak a brahmin túlerővel szemben.

A maharok örököseiként a dalitok – akik kaszton kívülieknek számítanak a hivatalosan négy kasztból, a brahminokból, a ksatríjákból, a vajsíjákból és a sudrákból álló rendszerben – azóta is egyenlőséget követelnek, és elutasítják a több évszázados elnyomást. Erre az elnyomásra jellemző, hogy a dalitoknak falvakon kívül kell élniük, piszkos vizet kell inniuk, nem hordhatnak ruhákat, és megérinteni is tilos őket. A négy kaszt képviselői gyakorta erőszakolhattak meg dalit nőket, és halállal büntették a kisebb hibákat is.

– Az utóbbi években is számos atrocitás érte a dalitokat India-szerte, kormányzati intézkedések is többször diszkriminálták őket – mondta egy mumbai diák az Asia Timesnek. A jobboldali, főleg magasabb kasztba tartozók viszont provokációnak tartják a tüntetéseket, és eleve a megemlékezést is ellenezték, mivel szerintük az a britek győzelme volt az indiaiak felett. A dalitoknak az 1818. január 1-jén aratott győzelem helyszíne és az ott felállított győzelmi oszlop azóta is a büszkeség kifejeződése.