Itt az amerikai tőzsdefelügyelet jelentése, az ORFK mellett a NAV is érintett lehet a Microsoft-botrányban

2019. augusztus 1., 20:42

Szerző:

Nyilvánosságra hozták azt a jelentést, amelyet az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC írt az IT-óriás magyarországi leányvállalata körül forgó botrányról – vette észre a napi.hu. Eszerint több magyar hivatalos szerv

  • az Országos Rendőr-főkapitányság,
  • a Nemzeti adó- és Vámhivatal (NAV)
  • és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI)

is érintett az ügyben. 

A botrány akkor tört ki, amikor kiderült, hogy 2013-2015 között a Microsoft Magyarország több állami megrendelés esetében árcsökkentést kért az IT-óriás írországi központjától, a Microsoft Business Desktől. A leányvállalat arra hivatkozott, hogy az üzlet csak akkor jöhet létre, ha a szoftvereket kevesebbért adják, amihez képest a licenceket a Microsoft Magyarország munkatársaival összejátszó viszonteladók mégsem a csökkentett, hanem magasabb áron értékesítették. A 30-40 százalékos árrésből származó pénzt vesztegetésre fordították, a Microsoft Magyarország vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az cég szoftvereit használja. Azt is előre egyeztették, melyik viszonteladó nyer meg egy-egy állami megbízást.

Fotó: wikimedia commons

Mivel hasonló forgatókönyv szerint zajló vesztegetési ügyek szegélyezik a Microsoft szaúd-arábiai, törökországi és thaiföldi leányvállalatának a működését is, az igazságügyi minisztériummal kötött alku keretében az IT-óriást júliusban az Egyesült Államokban 8,75 millió dollárra (átszámítva 7,3 milliárd forintra) büntették. A Microsoft beismerte a korrupció tényét.

A SEC részletekbe menően leírja, hogy mi történt az ORFK, az OFI és a NAV esetében is. Utóbbi például 2014. február 10-én írt ki pályázatot különböző szoftverlicencekre, 8820 darab Office Standard 2013 és 2275 darab Office Pro Plus 2013 csomagra, valamint 15 250 darab WindowsPro SNGL szoftverre. Mindehhez a Microsoft Magyarország 27,85 százalékos árengedményt kért a Microsoft Business Desktől a hagyományos kedvezmények felett, amelyet az írországi központ azzal a feltétellel hagyott jóvá, hogy az üzletet a március 31-ig, vagyis a cég pénzügyi évének harmadik negyedéves zárása előtt megkössék. Ez nem volt egyszerű, a NAV közbeszerzési eljárását ugyanis váratlanul lefújták, ami miatt a Microsoft Magyarország vezérigazgatója e-mailben azt írta az egyik viszonteladó cég tulajdonos-vezérigazgatójának, hogy számára a NAV-üzlet nagyon fontos, lépjen fel, hogy a pályázatot újra kiírják. A válasz az volt, hogy „Rajta vagyok!”, a fellépésre pedig nem kellett sokáig várni, két nap múltán, március 17-én az egyik Microsoft-alkalmazott szólt a cég első emberének, hogy lépjen kapcsolatba az egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, az újbóli kiírás érdekében. Még három nappal később ugyanez a Microsoft alkalmazott már arról írt, hogy minden rendben, megszületett a kedvező döntés, a NAV pedig március 25-én ismét megjelentette a közbeszerzési pályázatot.

Az írországi központtól egyébként nem is az a viszonteladó kapta meg a szoftverlicenceket, amelyik a pályázatot megnyerte, hanem egy másiknak, a szoftverlicenceket azonban végül mégis a pályázatot megnyerő cég adta el a a NAV-nak árengedmény nélkül.

A különbözet 1,06 millió euró (akkori árfolyamon hozzávetőlegesen 339,5 millió forint) volt, amelynek egy részét a SEC állítása szerint azok az állami alkalmazottak kapták, akik részt vettek a pályázat újbóli kiírásában.

A NAV elnöke ekkor Vida Ildikó volt.

Azzal, hogy az ORFK érintett lehet, az amerikai igazságügyi minisztérium jelentése nyomán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kedden már a nyilvánosság elé állt. Bár az ORFK korábban cáfolta az érintettségéről szóló híreket, az erről szóló közleményt eltávolították a police.hu oldalról. Ide kattintva lehet elolvasni. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.