Hadházy Ákos szerint az Országos Rendőr-főkapitányság is érintett a Microsoft korrupciós botrányában

2019. július 30., 15:00

Szerző:

Az ORFK, illetve a Belügyminisztérium cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is vásárolt szoftvereket a Microsofttól csalással – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési extra Korrupcióinfón az amerikai igazságügyi minisztérium jelentése alapján.

Microsoft-botrány lényege, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett. Egy e-mail szerint mindezt a miniszterelnök beleegyezésével. A Microsoft Magyarország az amerikai hatóságoknak beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal. A magyar ügyészségre is érkezett ugyan feljelentés az ügyben, azt azonban bűncselekmény gyanújának a hiányára hivatkozva elutasították.

– A Microsoft Magyarország jelenlegi vezetése is elismerte az amerikai vádakat, a Microsoft kifizet 8,8 millió dollárt (plusz a tőzsdefelügyelet ennél kétszer nagyobb büntetését, de abban más ügyek is benne vannak), vagyis senki nem mondhatja, hogy csak a rendszer ellenségei találták ki az egészet: ott áll feketén-fehéren a beismerő vallomás. A Magyar kormány és a magyar ügyészség mégis hallgat az egész botrányról. Végső soron érthető is, hiszen végtelenül kínos számára az egész – írta erről Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében.

Az amerikai minisztériumi jelentés két példát mutatott be, nevek nélkül.

Hadházy Ákos szerint mivel a szerződések időpontját és összegét megadták, némi utánajárással egyértelműen beazonosítható két résztvevő szervezet: az egyik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt., a másik pedig az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). 

– A NISZ Zrt 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseinek listáján a működés sor alatt egyértelműen beazonosítható az amerikai jelentésben is szereplő szerződés. Ez azért nagyon durva, mert ez az állami cég (a tulajdonosi jogok gyakorlója a Belügyminisztérium) Magyarország egyik vezető informatikai társasága, 63 milliárdos forgalommal és 1600 alkalmazottal. Ők hangolják össze a több százmilliárdos KÖFOP-os fejlesztési programokat is – és mintegy mellékesen ők „számolták” a Soros-konzultációra érkezett válaszokat is

– állapította meg a  politikus.

Hozzátette, hogy talán ennél is bizarrabb az ORFK szerződése, amely viszont csak közvetett információk alapján beazonosítható, mivel a rendőr-főkapitányság honlapjáról pont annak az időszaknak a szerződései hiányoznak, amikor a Microsoft-beszerzés történhetett. A napi.hu korábbi cikke azonban leírja a szerződés adatait, ami egyértelműen megegyezik az amerikai igazságügy által közölt adatokkal.

– A közvetítő cég mindkét esetben a Humansoft Kft. volt, amely busás haszonra tett szert. Az amerikai igazságügy szerint persze nem csak ők tették zsebre a pénzt, hiszen abból korrupt kifizetéseket bonyolítottak. A Humansoft Kft. már több korrupcióinfó szereplője volt, eredetileg Szíjj László, majd Mészáros tulajdonolta. Érdekesség, hogy ez a cég idén januárban beolvadt az anyacégébe, a Mészáros-birodalomhoz tartozó 4IG-be, amely nemrég jelentette be, hogy megvásárolja a Telekomtól a legnagyobb halat az informatikai piacon, a T-Systems Zrt-t

– jegyezte meg a politikus.

Hadházy Ákos megemlítette, hogy a napi.hu információi szerint a NAV szoftverbeszerzéseit is vizsgálták.

A korrupciós ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított.