Merkel szapulására jön össze Orbán és Kohl?

A úgy tudja, hogy a keddi Kohl–Orbán-találkozót Budapest kezdeményezte, csak éppen az esemény már előre politikai bomba lett, a célpont pedig egyértelműen Angela Merkel.

2016. április 19., 10:38

A volt kancellár ugyanis úgy döntött, hogy nyilvános politizálásra használja fel a megbeszélést, noha a magyar kormányfő eredetileg baráti csevegésre gondolt, nagy felhajtás nélkül. Vendég és házigazda persze egyaránt bírálja a német menekültpolitikát. Azonkívül Orbán éppen mostanra időzítette új javaslatcsomagját az európai menedékpolitika megreformálására, bár abban szinte semmi olyan nincs, amit korábban már ne követelt volna. Az egészet ellentervnek szánja, mivel Brüsszel és Berlin tovább akarja vinni a integrációt, azaz újabb jogköröket venne el a nemzetállamoktól.

A találkozót az dobta fel, hogy Kohl jelentette be, azt érzékeltetve, mintha a meghívás tőle indult volna, amivel jókora vitát váltott ki. A két politikust jó húsz éve összeköti, hogy bizonyos dolgokat nagyra becsülnek a másikban.

Egy beavatott szerint Orbán csodálja a korábbi kormányfő hatalmi ösztönét. A másik oldalon Kohl a politikai nevelt fiának tekinti a miniszterelnököt.

Hivatalos magyar körökből hozzáteszik, hogy mindketten döbbenten figyelik, mi lett az egykori CDU-ból. Kohl jelet akar adni, hogy a pártnak jót tenne valamivel kevesebb Merkel és több Orbán, azaz iránymódosításra van szükség. A vendég jobboldali politikája számára ugyanakkor gond, hogy bal felé csúsztak el a német konzervatívok. Látja közben, hogy egyedül nincsenek jó lapjai Merkellel szemben. Ám az segítene rajta, ha Németország és Európa a magyar világkép felé fordulna. Ezért igyekszik mindenféle formában befolyásolni a közvéleményt.

Hogy felkeresi Kohlt, az szintén sakkhúzás, miután viszonya fagyossá vált Merkellel. Az egykori kancellár mindig is megmondta neki, miként kell bánni a CDU központi figuráival.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)