Merkel és Putyin Szíriáról és az ukrán-orosz konfliktusról folytatott megbeszélést, Trump csak néhány szót váltott az orosz elnökkel

2018. december 1., 19:41

Szerző:

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai helyzetről, a kercsi incidensről és az Azovi-tenger körüli ukrán-orosz vitáról folytatott megbeszélést a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozóján szombaton.

Steffen Seibert német kormányszóvivő közölte: a megbeszélést a munkareggeli során folytatták, a fő téma a Szíria és az Azovi-tenger körüli ukrán-orosz konfliktus volt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közlése szerint a Merkel-Putyin megbeszélés meglehetősen hosszú és részletekbe menő volt. 

Merkel és Putyin, majd pedig Macron és az orosz elnök is leült
Fotó: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Peszkov tudatta, hogy Putyin találkozott Emmanuel Macronnal is, aki Merkelhez hasonlóan sürgette a kercsi incidens nyomán letartóztatott és moszkvai börtönökbe szállított ukrán matrózok elengedését.

Putyin leszögezte: a matrózok ügyében a bíróság az illetékes hatóság – mondta Peszkov.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtája – vezetett be.

Kijev továbbá azzal vádolja Moszkvát, hogy a kercsi szoroson való áthaladás indokolatlan szigorításával gyakorlatilag blokád alá helyezte az ukrán kikötőket az Azovi-tengeren, megbénítva az ukrán kereskedelmi hajózást a Fekete-tengeren.

Az orosz agressziót az Egyesült Államok és a NATO is elítélte. Már csak ezért is meglepő:

mégis sor került egy rövid, „rögtönzött” találkozóra Donald Trump és Vlagyimir Putyin között a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén – jelentették be mind amerikai, mind orosz részről anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna.

Putyin-Trump csúcstalálkozó
Fotó: MTI/AP/Antti Aimo-Koivisto

Korábban az amerikai elnök megerősítette, hogy találkozni kíván a csúcsértekezlet „margóján” orosz hivatali kollégájával, majd lemondta a találkozót. A hírügynökségek azonban jelentették, hogy helyi idő szerint péntek este mégis beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót. 

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással a csúcstalálkozó helyszínén. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot. 

Újságírói kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, hogy melyik fél részéről kezdeményezték az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta: az amerikaiaktól. Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump. „Nem tudjuk” – mondta, hozzáfűzve: „kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban” – mondta az orosz külügyi tanácsadó.

A mostani találkozó nyilvánosságának kerülésére persze nemcsak az ukrán konfliktus miatt lehetett oka Trumpnak. A napokban ugyanis ismét bizonyosságot nyert, hogy az amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen kétszer is felvette a kapcsolatot a Kremllel, hogy segítséget kérjen egy moszkvai Trump Tower megépítésében.

Dimitrij Peszkov szóvivő irodája 2016 januárjában két e-mailt is kapott Cohentől, aki találkozót kért vagy Peszkovtól, vagy Szergej Ivanovtól, Putyin kabinetfőnökétől.

Amerikai lapok már korábban lebegtették, hogy Cohen megkereste az oroszokat, ám hivatalos megerősítés erről eddig nem érkezett, sőt, az oroszok kifejezetten tagadták, hogy lett volna bármilyen megbeszélés. Ezzel Cohen és Trump korábbi sztoriját támasztották alá.

Michael Cohen csütörtökön ismerte be, hogy hazudott a kongresszusnak és a Robert Mueller vezette különbizottságnak, amely Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársai és oroszok esetleges összejátszását vizsgálja.