Méltó búcsú a hercegnétől

Megteltek Kismarton utcái azokkal, akik végső búcsút szerettek volna venni Galántai Esterházy Melindától – adta hírül a . Esterházy Pál herceg özvegye, Burgenland kulturális életének jelentős támogatója augusztus 27-én 95 éves korában .

2014. szeptember 15., 11:39

A gyászszertartáson a kismartoni Szent Márton-dómban több száz meghívott vendég vett részt, ott voltak az Esterházy család tagjai, akik Európa megannyi országából érkeztek a temetésre, a burgenlandi tartomány politikai vezetői, a közélet számos tagja, és persze barátok, tisztelők. A magyar és német nyelvű misét a dómban Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyés püspök és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálta.

Zsifkovics püspök méltatta a hercegné – a hercegi ág utolsó közvetlen leszármazottja – életét, és mindazt, amit a tartományért, a dinasztia kulturális örökségének megőrzéséért tett. Megindító családi emlékeket is felidézett Stephan Ottrubay, aki Esterházy Melinda döntése értelmében a Magánalapítványt évek óta igazgatja, s aki a család nevében búcsúzott.

A gyászmisét, amelyen felcsendült Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantáta gyűjteményének, a Harmonia Caelestisnek több részlete, valamint Bartók és Kodály egy-egy zenedarabja, a téren elhelyezett nagy vetítőn élőben nézhették azok a százak, akik nem fértek be a Dómba.

A két és félórás szertartás után a menet a koporsót Kismarton keskeny utcáin a Ferencesek templomába kísérte, ahol Paul Iby nyugalmazott burgenlandi megyéspüspök mondott beszédet, mielőtt szűk családi körben a koporsót a családi kriptában elhelyezték. Esterházy Melinda többszörös kötődését jelezte, hogy a menetet a magyar, az osztrák, a svájci, az Európai Unió és az Esterházy-család zászlói vezették, s több himnusz is felcsendült.

A magyar parlament képviseletében Hiller István alelnök helyezett el koszorút – a búcsú azonban ezzel nem ért v éget: szeptember 22-én a budapesti Bazilikában róhatják le a magyarországi tisztelők kegyeletüket, s vehetnek részt az itt tartandó gyászmisén.

Képgaléria a temetésről itt: