Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában három hónap alatt

2019. augusztus 20., 16:55

Szerző:

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban – adta hírül a BBC honlapja.

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Uniótavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket. Brazíliában azonban tavaly feloldották ezen rovarirtók tilalmát a környezetvédők tiltakozása ellenére.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent. Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult.

Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon.

Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén.

Fotó: Pixabay

Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017–18 telén 33 európai országban valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.

Brazília egyébként sem jeleskedik újabban természetvédelemben, az elmúlt hónapokban rendszeresen kerül a dél-amerikai állam sajtóhírekbe azzal, hogy felgyorsult a Föld zöld tüdejének számító amazonasi esőerdők fogyása. Az Amazonas őserdeit is figyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) szerint az ország idén sokkal több erdőt veszített, mint a korábbi években. Az INPE igazgatója augusztus elején távozni kényszerült posztjáról azt követően, hogy Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítván, jelentései az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének. Az INPE ugyanis arról számolt be, hogy egy év alatt megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén. Az idén júliusban kiirtott erdőterület majdnem akkora, mint Luxemburg területe és a legmagasabb havi erdőirtás, amelyet az INPE megfigyelő rendszere az elmúlt években regisztrált.

Emiatt először Németország, majd Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is bejelentette, hogy felfüggeszti az esőerdők és az élővilág sokszínűségének védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.