Lövöldözés volt Strasbourg központjában, három ember meghalt

2018. december 12., 08:28

Szerző:

Három ember meghalt, tizenhárman megsebesültek – közülük nyolcan súlyosan – a franciaországi Strasbourgban kedd este, amikor egy lövöldöző tüzet nyitott  a városi karácsonyi vásár közelében. A merénylő kedd este 19 óra 50 perckor Carré-d’Or negyedben az egyik Grand Île környéki hídon sétált át, mielőtt találomra lőni kezdett volna a rue des Orfèvres-n és a rue des Grandes-Arcades-on. Összesen háromszor nyitott tüzet a járókelőkre, mielőtt tűzpárbajba keveredett volna a kivezényelt biztonságiakkal, akik a terrorkészültség miatt teljesítettek szolgálatot. Ebben a tűzpárbajban ő is megsérült, de 

jelenleg még szökésben van,

hajtóvadászatot indítottak utána. A hatóságok terrortámadásnak nyilvánították az incidenst, de a Le Monde azt írja, terrorizmussal kapcsolatos indítékról egyelőre nincs tudomásuk. A francia lap szerint a merénylő taxival menekült, egy taxis legalábbis jelentkezett a rendőrségen, hogy egy sebesült férfit a város déli negyedébe, Neudorfba vitt.

A gyanúsított a 29 éves Cherif C., helyi születésű férfi, akit már ismernek a hatóságok, sőt, a lövöldözés reggelén meg kellett volna jelenjen egy kihallgatáson. Bűnlajstroma, ami főként rablások elkövetéséből áll, elég hossz. Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint a férfit Franciaországban és Németországban is elítélték már különböző bűncselekmények miatt. 350 rendőr és katona keresi.

Strasbourgi lövöldözés
Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Strasbourg központjának egy részét lezárták, a villamosokat leállították, a Kléber téri karácsonyi vásárt bezárták. A francia belügyminisztérium felszólította a városlakókat, hogy maradjanak otthon. Lezárták az Európai Parlament  épületét is, a testület ugyanis jelenleg ülést tart, a komplexumban rengeteg EP-képviselő tartózkodik. Ők egyelőre nem hagyhatják el az épületet.

Az egyik halálos áldozat egy thai turista, akit a merénylő egy étterem előtt lőtt fejbe. Egy katonát a kezén sebesített meg a merénylő.

Emmanuel Macron francia elnök, miután értesült a lövöldözésről – idő előtt távozott az Elysée-palotában zajló egyik találkozóról, közben pedig Strasbourgba küldte a belügyminisztert. 

A francia-német határon szigorú ellenőrzés alá vonják a mindkét irányba tartó gépkocsikat.

 

Szijjártó Péter bejelentése szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud magyar érintettről.