Lemondott Robert Fico szlovák miniszterelnök

2018. március 15., 15:05

Szerző:

Csütörtökön benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök csütörtökön Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással.

Robert Fico
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Robert Fico az aktuality.sk tényfeltáró újságírója, Ján Kuciák meggyilkolása nyomán kitört botrányba bukott bele, több ellenzéki párt mellett az ő pártjával, a Irány-Szociáldemokráciával (Smer-SD) koalíciót alkotó Híd-Most is a távozását követelte. A Most-Híd hértfőn döntött úgy, hogy előre hozott választásokról kezd tárgyalni a koalíciós partnerekkel – a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal –, ha pedig nem sikerül megállapodásra jutnia a megméretésről, akkor elhagyja a koalíciót. A botrány miatt Robert Kalinák belügyminiszter már korábban lemondott, de ez Bugár Béla pártjának nem volt elég. Pénteken Szlovákia több nagyvárosában is tüntetést rendeztek Ján Kuciák emlékére Robert Fico és Robert Kalinák lemondásának a követelésével. 

Pter Pellegrini a Amer-SD politikusaként és miniszterelnök-helyettesként kapta meg a megbízást a kormányalakításra. Andrej Kiskának még az elődje lemondása előtt átadott egy listát az összesen 150-ből 79 olyan parlamenti képviselő nevével, aki garantálja, hogy támogatják az új kormányt Robert Fico távozása után. Az előrehozott választások kiírásához 90 képviselő támogatása kellene, de ez nincs meg.

Robert Fico – aki szerdán a lemondása feltételéül szabta, hogy a Smer-SD jelölhessen új kormányfőt – kétszer, 2006 és 2010 között, illetve 2012-től mostanáig volt Szlovákia miniszterelnöke. Ján Kuciák a meggyilkolásakor egy olyan cikken dolgozott, amely a kormányzati politikusok körei és a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta közötti kapcsolatot tárta fel, és azt, hogyan vándorolnak EU-s források a maffia kezébe.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.