Hatalmas tüntetéssorozaton követelték, hogy Szlovákia tisztességes legyen

Kísérteties volt, amikor Pozsonyban 60 ezer ember elénekelte a szlovák himnuszt a meggyilkolt újságíróért, Ján Kuciákért.

2018. március 9., 20:44

Szerző:

Pénteken Szlovákia több nagyvárosában is rengeteg ember vonult az utcákra Robert Fico miniszterelnök és kormánya lemondásának, illetve a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciák és barátnője, Martina Kušnírová ügyének a független vizsgálata követelésével. A fővárosban, Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) téren a becslések szerint 60 ezer ember tüntetett, de az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelszava jegyében sokan vonultak az utcákra Komáromban, Kassán, Nagymihályon, Nagyszombaton, Poprádon és Eperjesen is.

Pozsonyban főleg az „Odstúpiť!” (Mondjon le!) jelszót skandálta a tömeg, rengetegen viseltek az #allforJan feliratú kitűzőt, Kassán főleg Robert Kalinák belügyminiszter távozását követelték, Eperjesen pedig tízezer ember hallgatta, ahogyan Kušnírová édesanyja a rendőrséget bírálja. 

Pozsonyban ez volt a legnagyobb tüntetés 1989 óta. Kísértetiesen hangzott, amikor a hatalmas tömeg elénekelte a szlovák himnuszt. A tüntetés mindenhol ötkor kezdődött, a szervezők hat óra körül jelentették be, hogy vége.

 

Ami Ficót illeti, a miniszterelnök Szlovákia „teljes destabilizációjára” tett kísérletnek tartja a Kuciák halálát követő tiltakozást, amelynek a forgatókönyvét nem Szlovákiában írták. A kormányfő – írja az MTI – a kialakult feszült belpolitikai helyzetről pénteken a másik két legfőbb közjogi méltósággal Andrej Kiska államfővel és Andrej Danko házelnökkel is tárgyalt, bár az egyeztetésen a tervekkel szemben nem írtak alá közös deklarációt mindhárman a "társadalmon belüli nyugalom" fenntartásáért emeltek szót.

Az aktuality.sk portál tényfeltáró újságíróját és a barátnőjét február 25-én találták meg holtan a pár nagymácsédi házában. Kuciák utolsó, befejezetlenül maradt cikke arról szólt, hogy a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta milyen kapcsolatrendszert épített ki szlovák politikai elit képviselőivel, így a miniszterelnök asszisztensével, Mária Troškovával. Ezt a cikket ide kattintva lehet magyarul elolvasni.

A pozsonyi tüntetés vége után néhány száz ember gyűlt össze egy nem hivatalos demonstráción a kormányhivatal épülete előtt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.