A miniszterelnök asszisztense és az olasz maffia közti kapcsolat után nyomozott a meggyilkolt szlovák újságíró

2018. február 27., 16:38

Szerző:

Alig huszonnégy órával az után, hogy fény derült Ján Kuciak megölésére, és a hír bejárta a világot, kedd reggel kigyulladt a kassai adóhatóság épülete. Állítólag éppen az a részleg, ahol a Kuciak érdeklődésének középpontjában álló, adócsalás gyanújába került oligarchákkal kapcsolatos anyagokat őriztek – írja szlovák hírforrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. 

A gyilkossággal kapcsolatos másik, megütközést keltő információ, amely végigfutott a szlovák hírportálokon, az, hogy Kuciak halála kapcsolatban áll kelet-szlovákiai uniós pénzek szisztematikus eltérítésével és a calabriai olasz  maffia ’ndrangheta maffia tevékenységével. Tom Nicholson oknyomozó újságíró azt állítja, az olaszok már a 90-es évektől megtelepedtek Nagymihály és Tőketerebes (Michalovce és Trebišov) környékén, és fokozatosan kiépítették a politikai kapcsolati hálózatukat. Nicholson szerint az olaszok éveken át mezőgazdasági tevékenységre felvehető forrásokat zsebeltek be, lefizették a megyei tisztségviselőket és a rendőrséget is. 

A Sme kedden már azt írta, hogy a meggyilkolt riporter

Robert Fico szlovák kormányfő asszisztense és az olasz maffia közti kapcsolat után nyomozott.

Fico és Trošková
Fotó: Youtube

Az asszisztens, Mária Trošková volt aktmodell és szépségkirálynő-jelölt, 2007-ben indult a Miss Universe szépségversenyen, korábban pedig aktmodellként ismerték. 2011-ben rövid ideig Pavol Ruskónak dolgozott, majd megismerkedett egy olasz származású vállalkozóval, aki egyebek mellett napenergiával is foglalkozott. Ez a leírás megegyezik Antonio Vadalával, aki szintén olasz származású, és Szlovákiában tevékenykedik. A vállalkozói nyilvántartás szerint Vadalának 32 cége van.

Trošková 2014-ben jelent meg a politikai körökben, mint a Fico pártja, a Sme –Szociáldemokrácia volt képviselőjének, Viliam Jasaňnak az asszisztense. 2015-ben szegődött a miniszterelnök mellé. Fico sosem magyarázta meg, hogy mi alapján választotta ki Troškovát – írja a parameter.sk.

Kedden mindegyik jelentős szlovák lapban és hírportálon megjelent Kuciák befejezetlen cikke.