Kohl megpróbál Orbán lelkére beszélni

A szerint a mai Kohl–Orbán-megbeszélést a legtöbben úgy értelmezik, hogy az szúrás Merkelnek, ám a volt kancellár új könyve azt sugallja, hogy a politikus megpróbál majd Orbán lelkére beszélni.

2016. április 19., 13:40

A találkozó idején Kohl háza előtt antifasiszták tüntetnek majd, odabent pedig – legalábbis jelképesen – bizonyosan jelen lesz az asztalnál Merkel, mert túl éles a vitája a magyar vendéggel, illetve túlságosan törékeny a helyzet a menekültek ügyében. Mindenesetre amit a házigazda előszóként írt könyve most megjelenő magyar kiadásához, azt lehet úgy lefordítani, hogy igencsak éles támadás a kancellár ellen, amiért az a múlt szeptemberben egyoldalúan megnyitotta a határokat a migránsok előtt. Orbán biztosan így is látja, csak éppen Budapesten szívesen elhallgatják, hogy a döntés kapóra jött a magyar vezetőnek.

Hogy Kohl lándzsát tör Orbán mellett, abban nincsen semmi meglepő. Egyfolytában támogatásra méltónak tartja, amióta a Fidesz vezetője a szovjet csapatok távozását követelte. Csakhogy az említett előszóból azt is ki lehet olvasni, hogy nem szabad visszatérni a régi, nemzetállami gondolkodásmódhoz.

A földrész csak akkor tudja megoldani a gondjait, ha szolidáris és betartja a közös szabályokat. Márpedig ezt nagyon úgy lehet érteni, hogy felszólítás Orbánnak, hogy Berlinnel együtt és ne azzal szemben keresse az útját. Különösen egyértelmű a szöveg a végén, amikor arról van szó, hogy Európa csak akkor találhatja meg a kiutat, ha egy irányban húz és tekintettel van közös alapjaira, illetve gyökereire. Magyarország ebből nem maradhat ki. Vagyis a figyelmeztetés legalább annyira szól a vendégnek, mint Merkelnek.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)