Kiütéssel győzött az énekesnő

Lehet, hogy a tehetségkutató tévéműsort elvesztette, de az amerikai televíziók nézettségi mutatóiért folytatott versenyt fölényesen megnyerte. Jelen pillanatban egyetlen ember van a világon, aki elmondhatja magáról, hogy Obama elnök helyett őt választották az amerikai televíziók: Susan Boyle.

2009. július 22., 20:04

A szélfútta frizurája miatt “szőrös angyalnak”, majd kedvesen csak SUBO-nak becézett skót őstehetséget egy ország zárta szívébe, amikor naivan feltűnt a Britain's Got Talent tehetségkutató elődöntőjében. Napokon belül világszerte sok tíz millió ember látta a szereplését megörökítő videó klipet a YouTube-on. Mire a vetélkedő döntője elérkezett, Susan már világhírű volt.

A hirtelen, brutálisan jött népszerűség miatt majdnem idegösszeomlást kapott. A rendkívül szoros, idegőrlő döntőben végül második lett egy szintén nagyon tehetséges modern tánccsoport mögött. Karrierjének azonban cseppet sem ártott a második hely. Lemezfelvétel, koncertek és fellépések várták országszerte. És persze Amerika, vele pedig a világkarrier lehetősége. A szókimondó Susan az amerikai show-műsorok kedvence lett.

Így aztán nem meglepő, hogy az időközben kellő szépészeti átalakuláson átesett és “bomba nővé varázsolt” Susan tudtán és akaratán kívül rendkívüli konfliktus főszereplője lett.

Az NBC televízió ugyanis helyi idő szerint ma este 9 órára szerkesztette adásba a tehetségkutató verseny amerikai megfelelőjében Susan Boyle vendégfellépését. Igen ám, csakhogy időközben a Fehér ház is jelezte, hogy Barack Obama szólni kívánna választóihoz. A hivatalba lépése óta mindössze negyedik olyan elnöki sajtókonferencián, amelyet az országos televízió is élőben közvetít, a politikus az egészségügyi reformmal kapcsolatos elképzeléseiről akarta tájékoztatni az amerikai népet, méghozzá az este 9 órás csúcsidőben. A négy nagy televíziós hálózat általában eleget tesz az ilyen kérésnek, főként a nyári uborkaszezonban, amikor amúgy is csak ismétlések töltik ki a műsoridő zömét. Ám ezúttal kicsit másként alakult. Az NBC ugyanis úgy vélte: Susan Boyle óriásit dobhat a nézettségén, ezzel a politika nem versenyezhet.

Így aztán a Fehér Ház sajtósai osztottak-szoroztak, és azt mondták: jó, akkor legyen egy órával korábban az elnöki beszéd. Igaz, így a kaliforniai választók munkából hazafelé lecsúsznak róla, de a kevesebb néző is jobb, mint a semmi…

Susan tehát tudtán kívül meghátrálásra késztette Obama elnököt. Az NBC pedig érthetően igyekszik minél több bőrt lehúzni világhírű vendégéről. Az interjú előzetesében már egy jelentősen megváltozott Susan tűnik fel. Arra a kérdésre, milyen hatással volt rá a hirtelen jött népszerűség, azt mondta: “Olyan érzés volt, mintha egy házbontásra használt gigantikus vasgolyó vágna mellbe. Nagyon nehéz megemészteni ezt az egészet. Ha őszinte akarok lenni, nehéz volt felfogni, de az a remek csapat, amelyik mögöttem áll, segített kiigazodni a hírnév útvesztőiben, és most már kicsit jobban értem, mi is történik és képes vagyok megbirkózni vele.”

Hogy mit mondott még az interjú során Susan, arra Amerikának néhány órát várnia kell. Ez pedig remek hírverés az NBC-nek, amely hisz abban, hogy Susan jobban érdekli az amerikai nézőket, mint az, amit Barack Obama akar mondani orvosokról, kórházakról, és a társadalombiztosítás részleteiről.
Az ügyet kommentáló brit Independent így summázta véleményét az esetről: "Talán itt az ideje, hogy az elnök is változtasson hajviseletén”.