Magát turistának kiadó kínai kémet fogtak az Egyesült Államokban, a napfelkelte helyett egy bázist fotózgatott

2019. december 28., 07:51

Szerző:

Az amerikai haditengerészet egyik légi támaszpontját fényképezgette egy kínai férfi a mobiltelefonjával, de azt vallotta, hogy ő csupán a napfelkeltét fotózgatta.

A 27 éves elkövetőt csütörtökön érték tetten és vették őrizetbe. Eleinte a floridai Key West bázisnak csak a kerítésénél csellengett, ám egy idő után a tengerből kiálló sziklákon át beszökött a területre. Hamarosan lefogták, és bár vallomásában - tört angolsággal - váltig állította, hogy őt csakis a hajnal megörökítése érdekelte, gépén a támaszpontról készült fotókat találtak. A férfi bíróság elé kerül.

Nagyjából egy éve hasonlóan agyafúrt kínai kémet fogtak ugyancsak Key Westen. Az a 20 éves férfi ugyanakkor nem a hajnal iránti szenvedélyét hozta fel vallomásában magyarázatul, hanem azt, hogy eltévedt. Gépén ráadásul nem csupán a támaszpontról találtak felvételeket, hanem kormányzati épületekről és a védelmi minisztérium egyik antennájáról is. A férfi egy év börtönt kapott.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).