Kiállítások, koncertek – Húsvét után

A húsvéti ünnepnapoknak vége, de ez a programsorozat csak a nyitány volt: az Esterházy Tündérbirodalom több helyszínén elkezdődött az igazi szezon. Lakompak és Kismarton a márciusban megnyílt kiállításokkal várja továbbra is a látogatókat, és indul a zenei évad is.

2016. március 29., 19:55

Nyár végéig tart nyitva a Lackenbachi (Lakompak) kastélyban Moszkvai állatkert című kiállítás, amely az 1950 és -1980 között készült orosz játékállatokból mutat be válogatást. Bár a második világháború utáni Szovjetunióban nem a játékgyártás volt a legfontosabb ágazat, azonban az 1950-es években egy új, a művészeti iskolákban akkor végzett generáció állt munkába a játékokat gyártó üzemekben. A legismertebbek közülük Lev Smorgen, Lev Razumovszkij és Adolf Nejstat. Új dolgokat próbálhattak ki, saját formanyelvet alkothattak, s míg a külvilágban a szocialista realizmus uralkodott, az általuk tervezett játékokkal egy új életérzést fejezhettek ki. Műanyagokból, celluloidból és polietilénből tarka, forma gazdag állatvilágot teremtettek, amely azóta is párját ritkítja. Több generáció nőtt fel ezeken az állatfigurákon.
A kiállítás, figuráival és részletekben gazdag fotóival ezt a változatos és egyedülálló formavilágot szeretné megidézni.
Az időszaki kiállítás mellett március 18. és december 20. között az erdők, mezők, folyók és tavak mentén kialakult élettereket tekinthetik meg a látogatók interaktív kiállítás formájában.
A Lackenbachi (Lakompak) kastélyban található modern természeti élménymúzeumban a megújuló energiák és környezetvédelmet érintő témák is előtérbe kerülnek. A fókuszban azonban a vadászat áll, különös tekintettel az Esterházy-család vadászati hagyományaira.
A kiállítások péntektől vasárnapig (illetve ünnepnapokon) 9.00 és 17.00 óra között látogathatók.
Az ünnepi hétvége után, március 18.-tól a kismartoni Esterházy kastélyban a kortárs magyar művészet kedvelőit várják, és azokat, akik szívesen megismerkednek a fiatal tehetségekkel. Az immár hagyományos Esterházy Művészeti Díj eddigi nyerteseinek műveiből nyílik kiállítás Festészet a szabad térbencímmel az Esterházy-kastély második emeletén található Fehér Teremben. Ilyen konstellációban először állítanak ki a művészek Ausztriában.
Napjaink egy jelentős művészeti irányzatát követve a kiválasztott művek a festészeti műfajra koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépi az eddigi határokat, „kilép” a térbe és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek. Ez a művészi nézőpont a napjainkban Európa szerte megfigyelhető politikai áramlatok és új határok keletkezésének érdekes paradoxona.
Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Horváth Dániel, Szabó Ábel, Maikai Mira Dalma, Tibor Zsolt és Király András. A kiállítás szerves részét képezi a kastéllyal szemben található Vinotékában Csató József, Kovács Olívia és Kaliczka Patríczia – ők mindhárman a 2013-as Esterházy Művészeti Díj győztesei – valamint Esterházy Marcell műveiből nyílt kiállítás, amelynek címe: „horse/home stories” .
A kiállítás ingyenesen látogatható.
A klasszikus zene eseményei
„Haydntól napjainkig“ – az idei classic.Esterhazy koncersorozat mottója. A sorozat íve a bécsi klasszikát a kismartoni kastélyban megalapozó koncertmester műveitől különböző ősbemutatókon keresztül egészen napjaink fiatal, feltörekvő tehetséges zenészeinek bemutatkozásáig és mesterkurzusokig terjed. A szervezők nem titkolt célja, hogy az egykor a zenei élet középpontjának számító Esterházy-kastély kínálata ma is a nemzetközi élvonalhoz tartozzon.
Rudolf Buchbinder zongoraművész nyitókoncertje
Már a nyitány is parádés lesz: Rudolf Buchbinder zongoraművész április 9-i zongoraestje az első hangverseny. Haydn zongoraszonátáinak első teljes hangfelvétele szintén az ő nevéhez fűződik.
A mesterzongoristát a nemzetközi zenei világ Beethoven műveinek egyik legismertebb tolmácsolójaként tartja számon. Bár már gyermekkorától jól ismeri Beethoven szonátáit, kiforrott előadóként azonban mégis alázatosan, soha el nem apadó kíváncsisággal és példaértékű alapossággal közelít hozzájuk, mégpedig Haydn zongoraszonátáin keresztül. Ezeknek a műveknek az első komplett hangfelvétele is Buchbinder nevéhez fűződik.
A második koncerten fellép Marlis Petersen, az ünnepelt szoprán. Őt erőteljes hangszíne, kristálytiszta intonációja, kitűnő szerepformálása és színpadi jelenléte miatt kedveli annyira a nagyközönség, s ezt a kismartoniak is átélhették: tavaly már fellépett itt egy dalesten.
Az idén Marlis Petersen vezetésével négy hang és ugyanannyi zongoristakéz idézi a korabeli szalonok kötetlen hangulatát és a zenekedvelők műélvezetét, természetesen korunk interpretációs elvárásainak megfelelve.
A koncert repertoárja az ismert zeneszerzők szólódarabjaitól egészen a daljátékig terjed majd és tolmácsolásuk közben a mély érzelmek mellett a szórakoztatáson lesz a hangsúly.
Részletek és jegyvásárlás itt.