Kézzel lélegeztettek műtét alatt, de meghalt a beteg Venezuelában, mert áramszünet volt az egész országban

2019. március 9., 21:33

Szerző:

Meghalt egy 25 éves venezuelai diák, miután a lélegeztőgépét áram hiányában kézzel kellett pumpálni, de egy idő után ez sem jutatta elég levegőhöz - értesült a BBC. A tragikus gazdasági és politikai válságba süllyedt dél-amerikai ország szombat délutánra teljesen áram nélkül maradt.

Venezuela a világ egyik legnagyobb kőolajtermelője, ám az ország áramellátását vízerőművek biztosítják. Az erőművek működésével több éve problémák vannak, 2016-ban már 60 napos vészhelyzetet rendelt el a Maduro-kormány, mert rendszeresek voltak a kimaradások. Ezen nem segített, hogy az egész energiaszektort államosították 2017-ben.

Caracasban, az ország fővárosában jelenleg nem jár a metró, a kórházakban nincs áram, és csak néhány negyedben van közvilágítás.

Venezuelai válság
Fotó: MTI/EPA/Cristian Hernández

Szombaton az ellenzéket demonstrációra szólította fel Juan Guaidó, az ellenzék vezére, akit több mint 50 ország ismert el Venezuela vezetőjének, de az oroszok és a kínaiak, illetve a hadsereg támogatását élvező Nicolás Maduro hivatalában maradt.

A demonstrációt rendőri kíséret őrizte, könnygázt is bevetettek, néhányan megsérültek. Maduro szerint az áram "imperialista" szabotázsakciók miatt ment el jószerével az egész országban. Az ellenzék a gazdasági csődöt okolja.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.