Több csont is el volt törve a magánzárkájában holtan talált Jeffrey Epstein nyakában

2019. augusztus 15., 21:49

Szerző:

Nagyon zavarosak a múlt héten a magáncellájában elhunyt Jeffrey Epstein halálának körülményei. Eleinte úgy tűnt, hogy az amerikai milliárdos öngyilkos lett, de a CNN cikke szerint már nagyon sok a kérdőjel az üzletember halála körül.

A Washington Post szerdán azt írta, hogy a boncolás megállapította, hogy a férfi nyakában több csont is eltörött. Többek között a nyelvcsontja is, amely az ádámcsutka mellett van. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ez akkor fordulhat elő, ha valaki felakasztja magát, de akkor is, ha valakit fojtogatnak.

A 66 éves Jeffrey Epsteint emberkereskedelemmel és kiskorúak szexuális zaklatásával vádolták, elkülönített cellában őrizték egy manhattani börtönben. Szombat reggel találták meg holttestét zárkájában. Halálának okát a boncolás után sem lehetett egyértelműen megállapítani Barbara Sampson igazságügyi orvosszakértő szerint. William Barr igazságügyi miniszter még szombaton közleményben jelezte, hogy vizsgálatot rendelt el, mert az ügy komoly kérdéseket vet fel. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megkezdte a nyomozást.


Fotó: AP/Uma Sanghvi

A férfi halála után összeesküvés-elméletek jelentek meg a médiában. A New York Postnak például egy volt rab azt nyilatkozta, hogy szerinte kizárt, hogy a férfi  öngyilkos lett volna. Elmondása szerint a plafon és a padló között mindössze 2,5–2,7 méter a távolság, nincs hová csatlakoztatni bármit is, a lepedők pedig papírvékonyságúak, és nem bírták volna el a 90 kilós férfit.

Jeffrey Epstein halálakor két őr teljesített szolgálatot abban a részlegben, ahol a férfit őrizték, de akkor éjszaka három órán keresztül rá sem néztek a rabra. Előírás szerint félóránként kellett volna ellenőrizniük.

A CNN azt írja, hogy még mindig nem tudni, hogy mit csinált a két őr abban az időpontban, ezt a vizsgálatnak kell kiderítenie. A lap információi szerint ezt az FBI is vizsgálja. Az őröket felfüggesztették. A két őr eddig nem beszélt a nyomozóknak, ügyvédet fogadott.

A férfit néhány hete korábbi, feltételezett öngyilkossági kísérlete miatt szigorú őrizet alá helyezték. Egy darabig cellatársa is volt, de őt később egyelőre ismeretlen okból másik zárkába helyeztek.