Hatalmas beszólással trollkodta meg az Orbán-kormányt a macedón miniszterelnök, szerinte Nikola Gruevszkit elrabolhatták

Macedónia vizsgálatot indít és minden információt nyilvánosságra fog hozni az ügyben.

2018. november 16., 19:09

Szerző:

– Önként távozott Nikola Gruevszki vagy elrabolták?

– kezdte el feszegetni a Republika cikke szerint pénteki sajtótájékoztatóján Zoran Zaev macedón miniszterelnök, miután kiderült, hogy elődje, a vesztegetés miatt két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki a helyi magyar nagykövetség segítségével kelt át Albánián és Montenegrón is, mielőtt Magyarországra jutott volna, ahol aztán menedékjogot kért. A kérdésre – jelezte a miniszterelnök – választ várnak Magyarországtól és magától az exkormányfőtől is, a vizsgálat eredményét pedig a országa belügyminisztérium nyilvánosságra fogja hozni. 

Zoran Zaev
Fotó: YouTube

Gruevszki egy keddi Facebook-posztban jelezte, hogy Szkopjéból Budapestre menekült, miután halálos fenyegetéseket kapott és elfogatóparancsot adtak ki ellene, amiért nem jelent meg a Szkopje melletti a Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, hogy letöltse a kétéves börtönbüntetést, amelyre ítélték. Az pénteken derült ki, hogy bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közlése szerint az exkormányfő nem magyar segítséggel hagyta el Macedóniát, kiderült, hogy november 11-én 19 óra 19 perckor személyi igazolvánnyal Macedónia és Montenegró határát, 22 óra 16 perckor már el is hagyta el Montenegrót. Szerbiába egy 55A05 jelzésű gépkocsi szállította. Az autóban rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült – írja a Népszava a Vijesti nyomán. Korábban, csütörtökön este az albán rendőrség azt erősítette meg, hogy Gruevszki Magyarország tiranai nagykövetségének a gépkocsijával utazott Albániából Montenegróba. Azt Montenegró belügyminisztériuma is megerősítette, hogy Gruevszki rövid időn az ország területén tartózkodott, s a podgoricai hatóságok a törvényi előírások szerint cselekedtek.

Bár Gruevszki útlevél nélkül, csak személyi igazolvánnyal indult útnak, így csak illegálisan léphetett be Magyarország területére, a magyar hatóságok jelezték, hogy „biztonsági okokból” különleges eljárásban bírálják el a menedékjogi kérelmét. Ha nem így tennék, akkor Gruevszkit be kellene vinni Röszkére vagy Tompára a tranzitzónába, hogy ott várja meg a döntést. Mivel Macedónia hivatalosan biztonságos országnak számít, Magyarország nem ad menedékjogot macedón állampolgároknak. Az utolsó ilyen kérelmet, amelyet 2015 nyarán benyújtottak, a magyar hatóságok elutasították. 

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Gruevszkit azért ítélték két évre, mert 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.

Pénteki sajtótájékoztatóján Zaev jelezte, Macedónia már kezdeményezte a kiadatását és mindent megtesz annak érdekében, hogy hazavigye, hogy letölthesse börtönbüntetését. Ezt szeretné az Egyesült Államok is, Gruevszki pedig több másik ügyben is a törvény előtt áll. Az egyik ilyen perben, a Titanic névre keresztelt 19 másik vádlottal együtt amiatt gyanúsítják, hogy pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) a 2014-es parlamenti választásokat felvezető kampány során 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat – hallgatott le illegálisan. 

A macedón exkormányfő mellett Orbán Viktor többször is kampányolt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.