Háromszáz katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket 70 év alatt Pennsylvania államban

2018. augusztus 15., 09:10

Szerző:

Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket. Áldozataik száma ezer felett jár – állapítja meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész.

A 18 hónapig tartó vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőtt.

Az egyházi vezetők rutinszerűen incselkedésnek, játéknak írták le a történteket, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek,

beleértve a nemi erőszakot is

– fogalmazott a sajtótájékoztatóján Josh Shapiro.

Fotó: Wikipédia

Az ügy főszereplője Donald Wuerl kardinális, Washington érseke, aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt, és aki a vádak szerint néhány esetben mindent elkövetett, hogy eltussolja a visszaéléseket, úgy hogy más esetekben viszont büntetett, és megtagadta, hogy szexuális visszaélésekkel vádolt papok máshol elhelyezkedhessenek. Az egyik ilyen eset azé a Leo Burchantié, akit azután kényszerített visszavonulásra, hogy nyolc gyermeket zaklatott. Volt, akinek nyíltan megmondta, hogy meg akarja erőszakolni.