Gyorsan megváltoztatta véleményét a pápáról a magyar jezsuita

Jálics Ferenc jezsuita szerzetes megváltoztatta véleményét a pénteki nyilatkozatához képest és most már azt közölte: ő és időközben elhunyt társát annak idején nem Bergoglio atya, a jelenlegi pápa árulta be az argentin juntának – írja az Independent.

2013. március 24., 05:15

A német jezsuiták honlapján közzétett állásfoglalás hangsúlyozza, hogy egykoron, amikor argentin nyomornegyedekben dolgoztak, tévesen az a hír terjedt el, hogy a gerillákhoz tartoznak. Alighanem ez lehetett az ok azután, hogy letartóztatásukat követően nem engedték el őket azonnal.

Jalics megjegyzi, hogy egykor hajlott arra, hogy azt higgye: feladták őket a katonai kormányzatnak, de a 90-es évek végén, jó néhány beszélgetés után rájött, hogy a gyanú alaptalan volt. Ezért helytelen azt állítani, hogy Bergoglio felbujtására fogták le kettejüket.

A lap megjegyzi: senki sem vitatja, hogy a mostani egyházfő, sok más argentinhoz hasonlóan, nem szállt szembe nyíltan a juntával, ám a vélemények megoszlanak az ügyben, hogy mekkora személyes felelősség terheli az egyházfőt, amiért hazája katolikus egyháza támogatta a gyilkos diktatúrát.

(A fejleményről a Spiegel is hírt ad, hozzátéve, hogy Jálics a múlt héten még azt közölte: nem tud véleményt mondani Bergoglio egykori szerepéről.)