Börtönbe került az Orbán-kormány által befogadott Gruevszki unokatestvére Észak-Macedóniában, mert választási csalásban vett részt

2019. március 9., 16:28

Szerző:

A vesztegetés miatt hazájában börtönbüntetésre ítélt, majd Magyarországra szökött macedón ex-kormányfő, Nikola Gruevszki unokatestvérét Szaso Mijalkovot választási csalás miatt ítélték három év börtönbüntetésre Észak-Macedóniában (korábban Macedónia) - írta a hvg.hu a Balkan Insight-ra hivatkozva.

A kémelhárítás egykori vezetőjét még tavaly novemberben tartóztatták le, ugyanis a hatóságok attól tartottak, ahogy Gruevszki, úgy ő is megszökik. Mijalkov melett elítélték Menduh Thacit (aki egy kis ellenzéki párt vezére, őt is választási csalásért, illetve hivatali visszaélésért) is.

A nyomozás szerint ők ketten titkos megállapodást kötöttek 2013-ban a választások idején, hogy befolyásolják a szavazóbizottságot. A döntés nem jogerős, fellebbezhetnek ellene.

A volt titkosszolgálati vezető ellen azért is folyik eljárás, mert 2006 és 2016 között, Nikola Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgattatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait. A macedón sajtó azt állítja, Nikola Gruevszki kormányzása idején a miniszterelnök után Szaso Mijalkov volt a második legbefolyásosabb ember Macedóniában.