Grammy díj a zongoristának

Az idei, 56. Grammy díj átadáson lengyel siker is született: Wlodzimierz Pawlik zongorista és a kaliszi filharmonikusok kapták a jazz kategóriában az egyik kitüntetést.

2014. január 30., 08:35

A Night in Calisia című album Pawlik és az egyik vezető amerikai trombitás, Randy Brecker (aki már hatszoros Grammy-díjas) közös alkotása, a Kaliszi Filharmonikusok közreműködésével, akiket Adam Klocek vezényelt. A lemezt a „nagy jazz együttesek legjobb albuma” kategóriában jelölték, ez egyike a Grammy öt jazz kategóriájának.

Pawlik lemeze Lengyelországban 2012 júliusában jelent meg, s egy év múlva kiadta a Summit Records az Egyesült Államokban is. Az albumot Kalisz – a legrégebbi lengyel városnak tartják – fennállásának évfordulója alkalmából készítették, a Kaliszi Filharmonikusok igazgatója, Adam Klocek megrendelésére, még 2010-ben, a zenei anyagot a Lengyel Rádió stúdióiban vették lemezre egy évvel később.

A Night in Calisia hat szerzeményből áll, a cím a „Night in Tunisia”-ra utal, és az „Amber Road”, az „Orienthology” (ez Charlie Parker Ornithology-ja előtti tisztelgés), a „Follow the Stars”, a „Quarell of the Roman Mechants” és a „Forgotten Song” című számokból áll.

Az 55 éves, a lengyelek által Wlodek-nek becézett zenész Los Angelesben nagy jazz-zenekar kíséretével nyert. Legújabb albuma azonban egy szóló lemez, amelynek címe: Polskie Koledy – azaz lengyel karácsonyi dalok. A zongorista a Grammy gála után nem utazott azonnal haza, nagy sikerű koncertet adott a Los Angeles-i lengyel konzulátuson.

Pawlik zenei iskoláit Kielcében kezdte, majd Varsóban folytatta tanulmányait. Ma a Fryderyk Chopin nevét viselő Zenei Egyetemen improvizációt tanít. Eddig több mint 20 lemeze jelent meg, az utóbbi években szakmai körökben sokat beszéltek arról a 2008-as dupla lemezről, amelyen a zongorista improvizált, ennek címe Grand Piano. Nagy sikert aratott a Juliusz Slowacki lengyel költő versei által inspirált 2006-os „Anhelli” is, amely Pawlik szerzeményeit tartalmazta. A zenész olyan ismert irodalmi nagyságok műveire is komponált, mint Czeslaw Milosz, Jaroslaw Iwaszkiewicz, vagy Shakespeare.

Pawlikot arról is jól ismerik hazájában, hogy illusztrációnak is komponál műveket filmekhez és egyéb alkotásokhoz, de szakrális művei is vannak, köztük opera, és a jazz elemeit és a gregorián kórust összekapcsoló Stabat Mater misztérium.

A Night in Calisia az első lengyel siker a Grammy jazz kategóriájában, de a Grammyben már voltak lengyel díjazottak. Tavaly kitüntették a Nemzeti Filharmonikus Zenekart „a klasszikus zene legjobb rövid összefoglalásáért”, Krzysztof Penderecki zenekari műveiből készült lemezért. Korábban éppen Penderecki kapott 1987-ben és 1998-ban is Grammyt. A lengyelek közül a legtöbb Grammyt – tízet – Arthur Rubinstein kapta.