Földrengés Japánban, gondok a fukusimai atomerőmű körül

A fukusimai atomerőmű 2011-ben történt balesetét is egy földrengés illetve az azt követő cunami okozta. Ezúttal elővigyázatosságból leállították a még mindig zajló munkálatokat. 

2024. március 15., 09:04

Szerző:

A fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a tokiói elektromos művek pénteken bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a létesítmény hűtővizének óceánba engedését, miután a térségben 5,8-as erősségű földrengést észleltek – írja a Telex.  A TEPCO a lépést elővigyázatossággal indokolta, hozzátéve, hogy a műveletet várhatóan a nap folyamán újrakezdik.

A földrengést japán idő szerint hajnalban Fukusima prefektúra part menti részén észlelték, szökőárriadót azonban nem rendeltek el, a TEPCO pedig bejelentette, hogy a földmozgás „nem okozott semmiféle rendellenességet a létesítményben”. Ezt később Japán nukleáris biztonságért felelős ügynöksége (NRA) is megerősítette.

Sokan tiltakoznak az ellen, hogy az atomerőmű hűtővizét az óceánba engedjék

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza a korábbi tervek szerint vasárnap érne véget. A várhatóan évtizedekig tartó folyamat ellen a helyi halászok, valamint a szomszédos országok többször tiltakoztak.

Egy hónapja írtunk arról, hogy mintegy 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba. A fukusimai helyi televízió – a tokiói elekromos művek (TEPCO) közlésére hivatkozva – arról adott tájékoztatást, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

Kína bírálta Japánt, amiért a fukusimai erőműből szennyezett vizet engedett a Csendes-óceánba a 2011-ben bekövetkezett nukleáris baleset után, miközben a szomszédos országból származó összes tengeri termékre általános importtilalmat rendelt el a kibocsátás 2023 augusztusi kezdete óta – írja a Japan Today. Közben a kínai erőművek egy jelentős részében a tríciumszivárgás meghaladta ezt a mértéket.

(Kiemelt képünk: Légi felvételen a Tokyo Electric Power Company Holdings, Incorporated (TEPCO) fukusimai 1-es számú atomerőműve Fukusima prefektúrában 2023. szeptember 29-én. ( The Yomiuri Shimbun ) Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).