„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Európai Unióban”

2019. augusztus 4., 18:45

Szerző:

A közelmúltban több magyar kormányzati politikus – például Kovács Zoltán és maga Orbán Viktor – is bírálta Finnországot, egyszerűen azért, mert az EU soros elnöki tisztségét betöltő skandináv ország prioritásként kezeli a lisszaboni szerződés 7. cikkelye eljárást Magyarország ellen. Meglehetősen álszent vádként elhangzott, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, a finn tudományos akadémia az oktatási minisztérium alá tartozik, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, amire válaszul Kovács Zoltán egy térképet kapott Ville Cantell, a finn külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős szóvivőjétől, hol érdeklődjön inkább.

Most – hívja fel a figyelmet a hvg.hu – Petri Tuomi-Nikula volt budapesti finn nagykövet írt egy levelet a Helsingin Sanomatnak, amelyben a diplomata azt állítja, Orbán Viktor ingerült reakciója azt mutatja, hogy jó az irány. Akár az EU-s költségvetési támogatását is maga után vonhatja, ha valaki nem tartja be a jogállami normákat – hangsúlyozza a diplomata.

Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

„Orbán Viktor nehéz helyzetben van. Ahhoz, hogy hatalmon maradjon, több pénzre van szüksége az EU-tól. Magyarország bruttó nemzeti jövedelmének csaknem 4 százalékát az EU-s támogatás jelenti, ami pedig az egy főre eső EU-s támogatást illeti, listavezető az Európai Unióban. Csakhogy ezt a támogatást

az Orbán-kormány lehetőségként használja fel a burjánzó, intézményesített korrupció fenntartására. 

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Európai Unióban” - írja Petri Tuomi-Nikula.

Szerinte fideszes irányítás alatt Magyarországon megszűnt a nyugati értelemben vett demokrácia, azt pedig abszurdnak tartja, hogy Orbán Viktor csak Magyarországra vonatkozó játékszabályokat követel, hiszen akkor mindegyik EU-tagország előállhatna hasonló igénnyel. „A játékszabályoknak mindenkire vonatkozniuk kell” – állapítja meg  Petri Tuomi-Nikula. Hozzáfűzi: a finn elnökség ebből a szempontból tovább fog tartani, mint azt Orbán Viktor reméli.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.