Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Ferenc pápa szegényeknek osztott ételt és kritikával utalt a Black Fridayre

2019. november 17. 16:08 - szerző: 168 Óra/MTI

Hátrányos helyzetű olaszokkal és külföldiekkel, magányos idősekkel és betegekkel, hajléktalanokkal telt meg a Vatikán a szegények világnapján, amelyen Ferenc pápa ezerötszáz rászorulóval ebédelt a pápai állam audienciatermében vasárnap.

Szegények világnapja a Vatikánban Szegények világnapja a Vatikánban
Fotó: MTI/EPA - Alessandra Tarantino

Százan Ferenc pápával közös asztalnál kaptak helyet. Az ebéd első fogása tészta volt, majd baromfihúsből készült étel és édesség következett. A résztvevők élelmiszercsomagot is kaptak ajándékba. A világnaphoz csatlakozott római éttermekben, templomokban, szegénykonyhákon is főztek.

"Ez egy barátok közti ebéd!" - mondta a pápa, amikor helyet foglalt. Hozzátette, hogy

a szegények számáról szóló nemzetközi statisztikáknál csak a velük szembeni közöny a rosszabb.

A szegényeknek szentelt egyházi világnapot Ferenc pápa három éve vezette be. A világnap a szegények védelmezője, a mai Szombathely egykori területén született Tours-i Szent Márton idén november 11-i ünnepnapját követő vasárnapra esett. Rómából és az olaszországi egyházmegyékből érkeztek a meghívottak, akiket plébániáik papjai és a rászorulókat segítő szervezetek önkéntesei kísértek a Vatikánba.

Ferenc pápa homíliájában mintha a karácsonyt megelőző vásárlási időszakot megnyitó Black Fridayre is utalt volna, mikor arról beszélt

korunk rohanó és mindent azonnal megkapni akaró világában az igazi értéket a szegények képviselik, mivel ők "nem az egoista én nyelvét beszélik".

Beszédében arra figyelmeztetett, hogy nem elegendő a magunkra ragasztott keresztény vagy katolikus "címke": "tegyük fel magunknak a kérdést: segítünk-e valakit, akitől majd ezt visszakapjuk, nekem kereszténynek, van-e barátom a szegények között?