Felvonult a spanyol kormány két minisztere is a madridi Pride-on

2018. július 7., 21:40

Szerző:

A spanyol kormány két minisztere is felvonult a madridi Pride-on szombaton, ami először fordul elő a rendezvény történetében.

A szocialista kabinetet képviselő Carmen Montón egészségügyi, valamint Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a kora este induló menet élén haladt, együtt több parlamenti párt és a legnagyobb szakszervezetek képviselőivel.

Pedro Sánchez kormányfő Twitter-oldalán azt írta, tovább dolgozik azért, hogy a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek egyenlősége valóság legyen társadalmukban.

A homoszexualitását nyíltan vállaló Fernando Grande-Marlaska, aki párjával házasságban él, a felvonulás kezdetén újságíróknak arról beszélt, hogy bár Spanyolország kiváltságos helyzetben van az LMBTI-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex emberek) jogait illetően, van még tennivaló. Mint mondta, a transznemű embereknek nagyobb támogatásra van szükségük, az ő jogaik még különösen sérülnek, például az oktatásban vagy a munkaerőpiacon. Idén a felvonulásnak is ez az egyik fő követelése, emellett egy LMBTI-egyenlőségi törvény megalkotását szorgalmazzák.

A spanyol fővárosban idén az első ilyen madridi felvonulásra is emlékeztek: 1978. június 25-én mintegy hétezren vonultak utcára, a szervezők idén legalább 1,5 millió résztvevőre számítanak, miután tavaly is ennyien voltak.