Féláron a tengerparton

Nem látta még a tengert? Most megnézheti, akár féláron! Augusztus végétől a lengyel tenger mellett sokkal olcsóbban nyaralhatunk, mint a nyári hónapokban. A hotelszobák, apartmanok, magánszállások általában 20-30 százalékkal kínálják olcsóbban szolgáltatásaikat, de van, ahol féláron lehet hozzájutni ezekhez.

2012. szeptember 1., 10:47

A főszezonban magánszálláson egy fürdőszobás szoba ára éjszakánként kb. 50 zloty (ez kb. 3500 Ft), de olyan közkedvelt helyeken, ahol nehéz volt szállást szerezni, ez az ár a nyári hónapokban elérte akár a 90 zlotyt is, az utószezoni ár személyenként viszont 35 zloty, de akad olyan puritán szoba, ahol az ár 10 zlotyra esett (700 Ft) – mondja a lengyel tengermelléki turisztikai hivatal információs szolgálatának vezetője.

A híres üdülőhelyek, mint például Kolobrzeg szállodái azonban keményen tartják áraikat, még akkor is, ha tudják, hogy nagy forgalomtól eshetnek ezzel el, hiszen a magánszállások kivétel nélkül mindegyike minimum 20 százalékkal csökkentette árait, de akad olyan is, aki a félárnál is kevesebbért kínál lehetőségeket. A hotelek, hogy le ne maradjanak a versenyben, igyekeznek valami ütőset kitalálni. Ilyen például a „hétvége féláron” akció, amely azonban csak októbertől csökkenti felére az árakat.

A különböző turisztikai cégek különböző adatokat is szolgáltatnak, aki a tengerpartra készül, annak érdemes ezekkel megismerkedni. A Sun & Snow is apartmanok bérbeadásával foglalkozik, az ő kínálatukban egy kétszemélyes apartman már nem 320, hanem csak 200 zlotyba kerül éjszakánként a tengerparton. A magyarok által is kedvelt Swinoujsciében – onnan mennek a kompok Skandináviába – a 290 zlotys szállást egy éjjelre már 160-ért ki lehet bérelni.

Ismert nemzetközi cég a turisztikai piacon a dán Novasol, amely több tucat országban kínál ingatlan bérletet a vakációra, többek között Lengyelországban is. Náluk egy hatszemélyes nyári lak a főszezonban 4000 zloty, most már csak 2000.

S ha az lenne a probléma, hogy az ősz kezdetén vajon lehet-e még fürdeni a tengerben, ez csupán szokás kérdése. A németek és a lengyelek szeptemberben is bátran bemennek a vízbe, és élvezik is azt, a magyarok valószínűleg a nyár kellős közepén is hidegnek találják – bár idén talán a kivételes hőség miatt a Balatonhoz szokottaknak is megfelelt a nyár közepén a Balti-tenger.