Ezer színek bányája

Bár aligha hordtak sisakot a hajdani munkások az őskorban, a bányászat már 20 ezer évvel ezelőtt, a Felső Paleolitikumban virágzott Calabriában. Erre utal az a szenzációs lelet, amelyet Cosenza körzetében, Sant’Agata di Esaro mellett az Apáca barlangjában (Grotta della Monaca) találtak.

2010. március 10., 08:25

Ez lehetett Itália legrégibb bányája. Az eddigi legősibb erre utaló fossziliák, amelyek Liguriában kerültek napvilágra, „alig” 5000 évesek.

A régészek és barlangászok számos kőkorszaki bányászeszközre, emberi maradványokra és a falakon „csákánynyomokra” bukkantak. Mint a Reggio Calabria-i egyetem tudományos konferenciáján bejelentették, a barlang egy éven belül turisztikai látványosság lehet. Benne a „denevérek terme” futball-pálya méretű és akár már most minden gond nélkül megközelíthető amatőrök számára.


De vajon mi vezette a Homo Sapienset a bányászatra? Felice Larocca, a Bari Egyetem professzora, az ásatások koordinátora szerint őseinket a különböző színes kőzetek vonzhatták, amelyeket testük festésére használtak, ahogyan azt ma is teszik az amazóniai és új-guineai bennszülöttek.

A tudósok szerint különösen szerették a vasoxidok piros színét, de nagy keletje lehetett a sárga goethitnek is, amelyet a napon kiszárítottak, porrá őröltek, majd tűzön különböző piros, narancs és barna árnyalatúvá színeztek.

A leletek arra mutatnak, hogy a bányában azurit és malachit is volt bőségesen, de ezek csak jóval később, mintegy 7000 évvel ezelőtt „jöttek divatba.”