Életben van az a két dán állampolgár, akiket eltűntnek hittek a Srí Lanka-i merényletek után

2019. április 24., 18:22

Szerző:

A dán külügyminisztérium szerdán közölte, hogy életben van az a két dán állampolgár, akikről nem volt hír Srí Lanka-i merényletek után.

Egy dán család közölte, hogy kapcsolatba lépett a húsvéti ünnepeket a dél-ázsiai szigetországban töltő két családtagjával. A két dán állampolgár egy colombói szállodába jelentkezett be, amelyben nem volt robbanás.

Sajnos nem mindenki volt ilyen szerencsés. Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere és felesége négy közül három gyermeküket veszítették a legalább 359 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi terrorcselekményekben.

Az Iszlám Állam kedd este a terrorszervezet hírügynöksége, az Amaák által közzétett videón azt az állítását akarta alátámasztani, hogy ők követték el a három templom és négy szálloda elleni robbantásokat. A videón nyolc férfi látható  a szervezet fekete zászlaja előtt, amint hűséget esküsznek az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakra al-Bagdadinak. A terrorszervezet szerint ők követték el a Srí Lanka-i merényleteket.

Merényletek Srí Lankán Merényletek Srí Lankán
Fotó: M.A. Pushpa Kumara

A férfiak egyike, akinek az arcán nincsen maszk, Mohamed Zahrán. Hírszerzési vezetők és Ranil Vikremeszinghe kormányfő feltételezése szerint az indiai-óceáni szigetország keleti részéből származó, tamil nyelven beszélő hitszónok lehetett a merényletek kitervelője.

Moszlim vezetők és egy április 11-én keltezett, a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott hírszerzői jelentés szerint a férfi ismert volt radikális nézeteiről.

Három tekintélyes muszlim szervezet vezetői a Reutersnek elmondták, hogy az elmúlt három évben többször is figyelmeztették a Srí Lanka-i védelmi és hírszerzési vezetőket Zahrán radikális nézeteiről, miután az Iszlám Államot támogató üzeneteken tett ki az internetre. Zahrán Facebook-oldalának 2016-ban 200 követője volt, amikor Zahrán Mulavi néven a nem muzulmánok elleni erőszakra felszólító szélsőséges videókat kezdett posztolni a közösségi portálon. Ezeket később eltávolították.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövetők egyike, Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliában tanult 2006-2007-ben, és feltehetően ott radikalizálódott. 

A Srí Lanka-i hírszerzés egyébként tudott arról, hogy terrortámadás készül, de a vezetők visszatartották az információt. Állítólag még a merényletre készülők névsora is a helyi titkosszolgálatok birtokában volt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.