Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Srí Lanka-i hírszerzés visszatartotta az információkat a húsvéti merényletekről

2019. április 24. 11:52 - szerző: 168 Óra/MTI

Hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat – jelentette ki Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a colombói parlamentben.

– Hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket

– szögezte le Kiriella.

A házelnök kifejtette, a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg.

– Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni – hangsúlyozta Laksman Kiriella.

– A húsvétvasárnapi terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, volt köztük egy nő is, nyolcat sikerült közülük már azonosítani. A támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával az egyik helyszínen – tudatta a Srí Lankai védelmiminiszter-helyettes.

Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében. A halottak között 39 külföldi van.

Colombo, 2019. április 23. A Sri Lanka-i merényletek áldozatainak temetési szertartása Colombóban 2019. április 23-án. A terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc Merényletek Srí Lankán
Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

A Srí Lanka-i hadsereg korábbi vezérkari főnöke ezzel egy időben úgy nyilatkozott, hogy a támadást valószínűleg hét-nyolc éven át készítették elő.

– Washingtonnak nem volt előzetes információja a készülő merényletről – közölte az Egyesült Államok colombói nagykövete, Alaina Teplitz. A diplomata úgy vélekedett, hogy jelenleg is folyamatban vannak terrorista összeesküvések Srí Lankán. A terroristák figyelmeztetés nélkül lecsaphatnak közösségi tereken, nagy összejöveteleken, figyelmeztetett. 

Dánia indiai nagykövete a TV2 dán televíziónak arról számolt be szerdán, hogy a robbantások idején eltűnt két dán állampolgár, aki egy colombói szállodába jelentkezett előzőleg. Hozzátartozóik és a hatóságok vasárnap óta sikertelenül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük. A merényletekben három dán biztosan meghalt. Anders Holch Povlsennek, Dánia leggazdagabb emberének a négy gyermekéből három meghalt a támadásokban.

A CNN információi szerint még a merényletre készülő gyanús személyek névsora is a helyi titkosszolgálatok birtokában volt.