Már 359-nél jár a Srí Lanka-i merényletek halálos áldozatainak a száma

2019. április 24. 06:57 - szerző: MTI

A Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni öngyilkos merényletek halottainak száma 359-re emelkedett - közölte a helyi rendőrség szóvivője szerda reggel. Korábban legkevesebb 321 halálos áldozatról számoltak be, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat. Ruvan Gunasekera szerint szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt.

Ranil Wikremesinge Srí Lanka-i kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy újabb merényletek lehetségesek, miután szökésben van több olyan szélsőséges, akinek a birtokában robbanószer van. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam bejelentését, amelyben magára vállalta a merényletsorozatot. 

Az egyik merénylet helyszíne, a Szent Sebestyén-templom Negombóban
Fotó: Tamil Guardian

Az Iszlám Állam a szócsövének számító Aamák nevű hírügynökségén keresztül jelentkezett a húsvét vasárnapi terrortámadások elkövetőjeként. A dzsihadisták közzétettek egy felvételt is, amelyen a támadók állítólagos vezetője látható hét másik emberrel körülvéve, akik arca el volt kendőzve. A csoport semmi más bizonyítékot nem nyújtott állítása alátámasztására. A felvételen látható emberek személyazonosságát eddig nem sikerült független forrásból ellenőrizni. Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentősége látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal. Kedden kiderült, hogy a hatóságoknak lehetett tudomása készülő merényletekről, sőt, még az elkövetők nevét is ismerték.

A merényletsorozatot állítólag bosszúból követték el a christchurchi mecsetek elleni merényletért.