II. Erzsébet engedett Boris Johnsonnak, és öt hétre felfüggesztette a parlament működését, nehéz lesz ellenállni a megállapodás nélküli Brexitnek

2019. augusztus 28., 18:05

Szerző:

Szerda délutáni bejelentés szerint II. Erzsébet királynő helyt adott Boris Jonhson miniszterelnök kérésének, és öt hétre, szeptember 9-től október 14-ig  felfüggesztette a brit parlament működését. A döntés azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőknek – beleértve a kormányzó Konzervatív Párt politikusainak a jelentős részét – kevés idejük lesz demokratikus eszközökkel fellépni a sokak szerint az Egyesült Királyság számára katasztrófával felérő a megállapodás nélküli Brexit ellen.

Boris Johnson szerint akármi történjék, 2019. október 31-én az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. A miniszterelnököt azzal vádolják, hogy puccsot hajt végre a parlament ellen, és kisiklatja a brit demokratikus intézményrendszer működését, az ellenzék pedig arra készül, hogy a jövő héten bizalmatlansági indítványt nyújtson be Boris Johnson kormánya ellen. Maga a miniszterelnök azzal érvel, hogy az öt hét alatt egy „ambiciózus” új tervvel akar a parlamenti a parlamenti képviselők elé állni.

Brexit
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Kormányzati forrásaira hivatkozva a Financial Times tudósítója azt írja, hogy ebben az esetben a Downing Street 10. előre hozott választásokat akar hirdetni. Ez nem lesz annyira egyszerű, a parlamenti képviselők kétharmadának a támogatására van szükség hozzá.

A felfüggesztés ellenzői egyszerűen a demokráciát féltik Boris Johnsontól, azt állítva, „alkotmányos botrány”, ami történik. Erről beszélt Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője és nem mellesleg Boris Johnson toryjainak egy része is. Egyikük, Michael Haseltine volt miniszterelnök-helyettes autokratának nevezte a kormányfőt, hozzáfűzve, hogy

az a kormány, amelyik fél a parlamenttől, fél a demokráciától is.

John Major volt miniszterelnök pedig bejelentette, vizsgálja, milyen jogi lépéseket lehet tenni a felfüggesztés ellen. Nincsenek elragadtatva a felfüggesztéstől kormányon belül sem, egy miniszter legalábbis a The Sun szerkesztőjének, Tom Newton Dunn-nak azt mondta, nem biztos hogy a Downing Street 10. felfogja, hogy ha nincs meg a parlamenti képviselői támogatás, akkor nincs más sem.

A londoni parlament honlapján petíció indult, hogy ne függesszék fel a törvényhozás munkáját. Ez magyar idő szerint este hatkor már

505 ezer aláírásnál tartott,

miközben már 100 ezer elég ahhoz, hogy egy-egy kérdést vitára bocsássanak. Ma délután Londontól Leedsig szerte a szigetországban tüntetnek a felfüggesztés ellen.

Az Egyesült Királyságban mindegyik parlamenti ülésszak hasonló felfüggesztéssel (prorogation) ér véget, csakhogy egy-egy ilyesféle szünet jellemzően mindössze néhány napig, az új parlamenti ülésszak kezdetéig tart. Arra, hogy miniszterelnök ilyen hosszúságú felfüggesztésre kérje az uralkodót, 1945 óta nem volt példa a szigetország történetében. Bár II. Erzsébet királynőnek elvileg jogában állt volna nemet mondani Boris Johnson kérésére, ez ellentétben állt volna a politikai hagyománnyal, a 93 éves uralkodó pedig mindig kínosan ügyelt arra, hogy ne avatkozzon be a napi politikai történésekbe.