Donald Trump szerint nincs jobb megoldás a bevándorlás ellen, mint építeni egy hatalmas falat keresztbe a Szaharán

2018. szeptember 20., 11:23

Szerző:

Donald Trump egy egészen érdekes javaslattal áll elő Josep Borell spanyol külügyminiszterrel való tárgyalásán a menekültproblémára vonatkozólag.

„Építsenek egy falat keresztbe a Szaharán!”

– tanácsolta az Egyesült Államok elnöke. Ezt az információt a spanyol külügyminisztérium a Guardian kérdésre meg is erősítette, de kommentárt nem fűzött hozzá.

A terv kis szépséghibája, hogy Afrikában két kis enklávén, Ceután és Melillán kívül nincs spanyol felségterület, így enhén szólva kérdés, hogy az érintett országok – Algéria, Csád, Egyiptom, Eritrea, Líbia, Mali, Mauritánia, Marokkó, Niger, Nyugat-Szahara, Szudán és Tunézia – mit szól a falépítéshez.

Trump egyébként az amerikai-mexikói határon uralkodó állapotokhoz hasonlította az európai menekülthelyzetet, és bár a spanyol diplomaták próbálták jelezni, hogy a Szahara  több mint 4800 kilométer széles az elnök nem zavartatta magát. „A szaharai határ nem lehet hosszabb a mi Mexikóval közös határunknál” – mondta határozottan a tárgyalás során. ami tévedés, az amerikai-mexikói határ 2900 kilométer hosszú.

Trumpnakk 2016-ban választási ígérete volt az a fal, amelyet a mexikói határon akarna felhúzni. Eddig egy követ sem mozdítottak meg az ügyben

Ami Borellt illeti, most van neki elég baja Trump nélkül is, hiszen miatta rendelték be Szijjártó Péterék a budapesti spanyol nagykövetet. Borell többek között azt állította, hogy Magyarországon nincs teljes sajtószabadság, és terjed az idegengyűlölet.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.